Adatvezérelt szoftverkészség stratégia és szakképzési megoldás – megalakult az ESSA

2020.12.11

2020. december 2-án virtuális nyitóüléssel alakult meg az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA). A szövetségben 21 ágazati partner között az IVSZ is egy európai szintű, a szoftverágazati munkaerőhiány enyhítését célzó stratégia és a mellé rendelhető szakképzés kialakításában és kivitelezésében vesz részt a következő négy évben.

Adatvezérelt szoftverkészség stratégia és szakképzési megoldás – megalakult az ESSA

A DIGITALEUROPE vezetésével 2020. december 2-án, virtuális nyitóüléssel indult útjára az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA, European Software Skills Alliance). A szervezet 21 ágazati partnert tömörít, többek között az IKT ágazatot képviselő szerveket, szoftverágazati munkáltatókat, a szakképzés és a felsőoktatás területén működő szereplőket, illetve a nemzetközi kvalifikációs terület képviselőit. Az induló gárdának három magyar szereplője is van: az IVSZ mellett a BME és a Codecool is csatlakozott az ügyhöz.

A következő négy évben futó Erasmus+ projekt célja a szoftverágazati területen tapasztalható minőségi és mennyiségi szakemberhiány csökkentése. Az IVSZ teendőlistáján évek óta egyik első helyen szerepel a hazai munkaerőpiacról hiányzó több mint 22 ezer informatikai szakember pótlása. A technológia fejlődésével a digitális gazdaság az IKT ágazaton egyre inkább túlmutat, egyre nehezebben lehatárolható, így a megfelelő szoftverkészségekkel rendelkező munkaerő iránti igény folyamatosan növekszik. A vállalatok digitális transzformációját, illetve a vállalatok és a nemzetgazdaság versenyképességét súlyosan korlátozó tényezővé válhat az elhatalmasodó hiány. Ahogy az IKT Munkaerőpiai Tünettérkép és feltárta, a kis- és középvállalatok digitalizációs projektjeit megakasztja a megfelelő szakemberek hiánya: a kifeszített munkaerőpiaci helyzet következtében számukra megfizethetetlenné váltak ezek a szakmák, illetve a képzésből kikerülő emberek sem a piaci igényekhez illeszkedő tudással kerülnek hozzájuk, ami további plusz terheket ró a vállalatokra.

A pandémia nyomán is megmutatkozó digitalizációs kényszer nyomán minden eddiginél világosabb, hogy a vállalatok számára szükséges szakemberek biztosítása kiemelt feladat, ehhez pedig egy Szoftverkészség-fejlesztési Stratégiára van szükség. A meglévő szakemberek átképzéséhez és az „utánpótlás” kineveléséhez olyan képzésekre van szükség, amelyek ellenállnak a nagyarányú lemorzsolódásnak és a piaci igényekhez jól illeszkednek. A technológiai fejlődés azt indikálja, hogy rövidebb képzési ciklusok során is jól elsajátíthatók a megfelelő szoftverfejlesztéshez kötődő készségek, így a megfelelő szakképzési programok kialakítása fontos teendő.

Adatvezérelt szoftverkészség stratégia és szakképzési megoldás – megalakult az ESSA

A frissen induló szövetség célja, hogy egy olyan innovatív és átfogó szakképzési tervet állítson össze, amely a különböző munkakörökre testre szabható, és amely tartalmazza azokat a kompetenciákat, tudást és készségeket, amelyre a munkaerőpiacnak szüksége van. A projekt első fázisában az ipar igényeinek felmérése történik, mely során a valóban szükséges szakemberek készségeit azonosítjuk. A munka során definiált munkaköri profilok mellé pedig a képzési profilokat rendelünk az Európai Képesítési Keretrendszer szabványa nyomán (EQF, Europe Qualification Framework). A projekt egyik fő terméke az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Stratégia, amely a keretrendszer különböző szintjein (EQF 3-8) tesz a helyzet javítását célzó javaslatokat. A projekt nyolcadik hónapjától indul el a profiloknak megfelelő szakképzések kidolgozása, majd az oktatásban történő implementálás kezdődik meg.

AZ IVSZ az ipari igények felmérése, a profilok kialakítása és a szoftverstratégia kidolgozásában segíti elsősorban a szövetség munkáját, illetve szakmai partnerként és ipari kapcsolattartóként erősíti a projekt egészének megvalósulását.

Az ESSA-projekt keretein túlmutató további fejlődés érdekében a szövetség tagjai hosszú távú stratégiát dolgoznak ki a szövetség folyamatos bővítésére, valamint a szoftverkészség-fejlesztési stratégia és a szakképzési programok folyamatos fejlesztésére. Emellett létrejön az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Közösség, amely online platformot biztosít a szoftveripar és a szakképzés közötti diskurzusra, tudásmegosztásra, best practice-ek terjesztésére, így biztosítva a projekt eredményeinek uniós szintű elfogadását és hasznosítását.

Az ESSA projekt az Európai Unió Erasmus+ Programjának társfinanszírozásával valósul meg.