IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép

A Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoport 2018 nyarán célul tűzte ki, hogy a megvalósítási fázisban lévő DMP-t támogatja, oly módon, hogy 6 hónapos akcióterv-szakaszokra bontva a munkát minden egyes ciklusban kiválaszt egy konkrét probléma területet, melyhez kapcsolódva részletes, valós idejű információkat gyűjt a piacról, majd azokra építve konkrét célirányos akcióval fellép a terület fejlesztése érdekében. Ennek a szándéknak megfelelően a munkacsoport tagjai adatgyűjtésbe kezdtek. A felmérés az IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép címet kapta. 
IKT Munkerőpiaci Tünettérkép

A Tünettérkép készítésekor a Munkacsoport az IVSZ 500 tagvállalatát kérdezte arról, hogy 2018 első félévében milyen munkaerőhiánnyal vagy minőséggel kapcsolatos kihívással szembesültek. A kutatás hangsúlyozottan a rendkívül széles spektrumú DMP egy szegmensében, a munkaadói oldalon térképezte fel a jelenlegi kihívásokat.

A kutatásban 136 cég 45 különféle problémát írt le, s a kutatás összegzésekor végül 10  pontban foglalta össze a munkacsoport az ICT vállalkozásokat érintő digitális munkaerőpiaci problémákat, tüneteket:

  1. Már nem lehet ugyanazokkal a “csomagokkal” felvenni és megtartani, az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól beégetett üzleti rutinok, reflexek.
  2. A rohamos ütemben növekvő bérek kérdése egyedül a multiknak nem okoz kihívást, azonban különösen a mikro vállalkozások digitális munkaerő utánpótlása ellehetetlenülhet.
  3. A kisebb vállalkozások már ajánlatot sem tudnak adni, mert az ajánlat létrehozására sincsen elegendő emberük.
  4. Kifeszített munkaerőpiaci helyzetben a mikro vállalkozásokat veszélyezteti leginkább a kilökődés, felerősödő fluktuáció; a munkaerő gyorsan és könnyen odébb áll.
  5. Alacsony a részvétel a vállalati továbbképzéseken és tréningeken. Ez az eredmény aggasztó az iparág szempontjából, hiszen Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén.
  6. A piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami  oktatásból. Ez megterheli a szervezetet, a büdzsét, de szükséges az üzletmenet fenntartásához.
  7. Komoly kihívást okoz, hogy hiányoznak az IT határterületek szakértői is. Az olyan core funkciók, mint architekt vagy rendszertervező a fenntartható működéséhez és növekedéshez nélkülözhetetlenek.
  8. A felmérés tanulsága szerint minél kisebb egy cég, annál rövidebb a betanulási idő, annál hamarabb termelő projektre tudnak kerülni a pályakezdők.
  9. Kiélezett munkaerőpiaci helyzetben, a munkaerőért folytatott kíméletlen küzdelemben a vállalkozások rosszul értékelhetik a helyzetet, téves, hibás következtetéseket vonhatnak le. (pl. munkaerő elcsábítása tisztességtelen eszközökkel – városi legenda)
  10. Folyamatos pénzügyi és szervezeti feszültséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a frissen végzett hallgatókat egy évig nem lehet a termelésben használni, mert tudásuk nem megfelelő.

A  Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoport a tünetek feltérképezését követően közzéteszi a kutatás eredményeit. Itt töltheted le: