Adatgyűjtő rendszerek és mintaalkalmazások az év első IoT munkacsoport ülésén

2020.01.30

A PwC adott otthon 2020 első IoT és Ipar 4.0 munkacsoport ülésének

2020-ban sem lassított az IVSZ egyik legaktívabb munkacsoportja: a háromórás találkozó során a résztvevők beszámolót hallhattak a munkacsoport tavalyi eredményeiről, idei terveiről, továbbá bemutatta tevékenységét a helyszínt biztosító PwC és a Neticle. Az esemény második felében a Com-Forth Kft. két munkatársa, Sós András és Hóringer Tamás prezentálta az időtálló ipari adatgyűjtő és irányítói rendszereket, illetve a High Performance HMI-t.

A munkacsoport ülés elején a PwC munkatársai, Riba Gábor, Hosszu Gábor és Oltyán Gábor mutatták be a cég tevékenységét, amit Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetőjének és az IoT és Ipar 4.0 munkacsoport vezetőjének beszámolója követett. A munkacsoport 2019-es eredményeinek, majd 2020-as terveinek ismertetése közben kiderült, hogy a munkacsoport elsődleges célja továbbra is a tudásmegosztás elősegítése, illetve a kapcsolatépítési lehetőség megteremtése a tagok között vagy akár külsős partnerekkel. A tervek között szerepel még a szakmai meetupok rendezése, üzemlátogatások, saját konferencia szervezése, valamint külföldi kiállításokon való részvétel is.

Tordai Balázs, az IVSZ Ipar 4.0 szakértője a tavalyi év sikereihez hozzátette, hogy a GINOP-1.1.3-16-2017-00001 azonosítószámú, „Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” című projekt december 15-ig tartó első szakaszában 18 hazai KKV részére sikerült kiváló minősítésű Részletes Fejlesztési Tervet kidolgozni, és több mint 100 vállalat kapott Egyszerűsített Fejlesztési Tervet.

Ezt követően Fehér Sándor IVSZ tagi menedzser egy felmérést ismertetett a jelenlévőkkel, amelynek célja, hogy az IVSZ begyűjtse a tagcégek 2020-as konferencia és kiállítás preferenciáit annak érdekében, hogy a szövetség finanszírozási és támogatási javaslattal tudjon szolgálni a beérkezett válaszokra alapozva. A szóban forgó kérdőív itt érhető el, a kitöltési határidő pedig 2020.02.14 (12:00).

Az összefoglalók után Sinka Gabriella és Kiss Bernadett, a Neticle Technologies munkatársai mutatták be cégüket pár mondatban, amiből megtudhattuk, hogy a Neticle egy böngészőből elérhető közösségi média és online médiafigyelési szolgáltatás, mely képes számszerűsíteni a „web véleményét”, hangulatát egy adott kulcsszóval (jellemzően márkával, termékkel, vállalattal) kapcsolatban.

Az IoT és Ipar 4.0 munkacsoport ülés végén Sós András, a Com-Forth KFT. munkatársa prezentált „Időtálló ipari adatgyűjtő és irányítói rendszerek” címen, amiből többek között megtudhattuk, hogy egy repülőgép hajtóműve akár 5000 érzékelőt tartalmazhat és másodpercenként 10 TB adatot küld a vezérlőnek.

A záróelőadásban Hóringer Tamás „High Performance HMI – eszköz vagy paradigma?” címmel tartott izgalmas előadást. A HMI (Human Machine Interface) a végfelhasználó és a gép közötti kapcsolat megteremtésére szolgáló eszközök összessége, így ennek megfelelő kialakítása kulcsfontosságú, hiszen a felhasználó megnyerése mellett a funkcionalitásában is ki kell tűnnie. Tamás előadásában teljes képet kapott a hallgató a HMI működéséről, tervezéséről jó és kevésbé jó példákon keresztül.

2020 első IoT és Ipar 4.0 munkacsoport ülése tehát érdekesre és izgalmasra sikerült; akit érdekel a munkacsoport tevékenysége, az Tátrai Zsófiánál jelentkezhet munkacsoport tagnak, amit követően már részt is vehet a következő ülésen, ami a tervek szerint márciusban kerül megrendezésre.