Stratégiai partnerségre lépett az IVSZ és a Digitális Magyarország Ügynökség

2023.08.02

Az együttműködési megállapodás értelmében az IVSZ (Digitális Vállalkozások Szövetsége) és a DMÜ (Digitális Magyarország Ügynökség) a közös célok, azaz a digitális állam, -infrastruktúra, -gazdaság, – képességek fejlesztése érdekében a digitalizáció témakörében egymást stratégiai partnernek tekintik. A közös munka során a szervezetek képviselői, szakértői havi rendszerességgel egyeztetnek, áttekintik az eredményeket, illetve meghatározzák a további konkrét feladatokat. 

Céljaik hatékonyabb elérése érdekében a DMÜ és az IVSZ előmozdítja a digitális állam fejlődését egymás munkájának kölcsönös támogatásával, mely során a tevékenységükkel kapcsolatos releváns információkat, készülő stratégia vonatkozású dokumentumokat előzetes konzultációs jelleggel a nyilvánosságra hozatal előtt egymással megosztják, az iparági szereplők tájékoztatásának, bevonásának módjáról rendszeresen egyeztetnek. 

A megállapodás kitér arra is, hogy a szervezetek együttműködnek a partnerség által lefedett területeket érintő jogszabályok előkészítésében, jogszabálytervezetek véleményezésében és értelmezésében, továbbá a joggyakorlat alakulásával kapcsolatos szakmai egyeztetéseket tartanak, de hasonlóképpen járnak el a szakpolitikai kérdések szakszerű megválaszolásában, tagállami álláspontok kialakításában, melyhez az IVSZ biztosítani tudja az iparági vélemények becsatornázását. 

A felek abban is megállapodtak, hogy igény szerint közös szakmai eseményeket, konferenciákat szerveznek, együttműködnek közös kutatások, tanulmányok szervezésében, lebonyolításában, illetve egymás eseményein meghívásos alapon kölcsönösen részt vesznek. Az IVSZ biztosítja a DMÜ számára az iparági szaktudáshoz való hozzáférést, információs csatornaként is szolgálva az iparág és a DMÜ között.  

„Egy régebb óta tartó együttműködést, közös gondolkodást tett most hivatalossá ez a megállapodás a két fél között, akik azért dolgoznak, hogy Magyarország lakossága, vállalatai és kormányzata digitálisan még érettebbé váljanak. Ez a stratégiai kapcsolat azért is rendkívül értékes mindkét fél számára, mert lehetőséget ad tagjainknak arra, hogy szakmai véleményüket becsatornázhassuk a DMÜ olyan projektjei, illetve kezdeményezései kapcsán, mint a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program.” – értékelte az együttműködést jelentőségét Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

“A Digitális Magyarország Ügynökség és az IVSZ ezzel a megállapodással hivatalos keretbe foglalta azt a közös törekvést, amellyel érdemben hozzájárulhatunk a magyar e-közigazgatás további fejlődéséhez, és az ügyfélbarát szolgáltatások kialakításához. A megvalósításhoz elengedhetetlen a szoros együttműködés, hiszen a szakma érdekeit így tudjuk eredményesen érvényesíteni a döntéshozatalban.” – osztotta meg gondolatait dr. Guller Zoltán, a DMÜ vezérigazgatója.