Az IKT és K+F források aktuális kérdései

2014.10.22

A teltházas workshopon résztvevő közel 80 fő első alkalommal hallhatott konkrétumokat a 2014-2020-as időszak EU-s forrásairól a munkacsoport által szervezett szakmai találkozón.

Az ülés apropóját a közelmúltban aláírt Partnerségi Megállapodás valamint az ágazati irányokat rögzítő Operatív Programok Bizottsági év végéig várható jóváhagyása adta. Az NFM és a NIH kormányzati szakértőinek segítségével a résztvevők betekintést kaptak a releváns Operatív programok IKT és K+F tartalmaiba.

Az első előadást Dr. Peredy Zoltán (NIH)  tartotta Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) és kapcsolódása a GINOP KFI kitörési pontjaihoz címmel.

Előadásának központi eleme az S3 stratégia bemutatása volt. Az S3 jelentősége és célja az, hogy a források ne csak központilag kerüljenek elosztásra és nagyobb hangsúlyt kapjanak a megyei projektek. Cél, hogy azonosításra kerüljenek megyei szinten olyan projektek (megyénként 100 db),  amelyek készek arra, hogy 50-1000 m Ft támogatást szívjanak fel és ezzel javítsák az abszorpciót.

A második előadást Dr. Kelemen Csaba (NFM) tartotta Infokommunikációs fejlesztések 2014-2020 között címmel.

Beszélt a főbb szakpolitikai irányvonalakról, a 2007-13-as tapasztalatokról, a GINOP 3 prioritásairól, a KÖFOP programról és az EUs források elosztásáról. Előadásában ígéretet tett arra, hogy a már korábban bejelentett GOP3.3.4 program néhány héten belül megjelenik.