Információ- és Kiberbiztonság Munkacsoport

2016.10.12

Az információbiztonság területén az elmúlt időszakban nem a várakozásoknak megfelelően alakult a hazai környezet. A munkacsoport nagy erőkkel dolgozik azon, hogy alakítsa ezt: részt vegyen a szakmai párbeszédben, véleményezzen, segítse a tagok információ-kiszolgálását.

Információ- és Kiberbiztonság Munkacsoport

A munkacsoport és a szakma is nagy energiával és lelkesedéssel vágott bele a 2013 L. törvény adta lehetőségek kihasználásába: előadásokat, workshopokat tartott mind az IVSZ, mind a piaci szereplők, ahol sok szakmabeli ismerkedhetett meg a törvényben nevesített operatív szervezetek vezetőivel, és tájékozódhattak terveikről és kialakított munkarendjükről. A szakma bízott benne, hogy az állami intézményekre vonatkozó törvény jótékony hatásai érezhetőek lesznek a versenyszférában is.

A törvény első érdemi határideje (a szervezetek és rendszerek biztonsági osztályba és szintbe sorolása) tavaly július 1-én járt le, de a törvény hatálya alá tartozó intézmények közül csak nagyon kevesek tartották ezt be. A választások után az alig 1 éves operatív szervezeteket átszervezték, az addig kialakított folyamatokat lényegében teljesen megszüntették, az új helyzethez mérten elkezdődött a rendszer újjászervezése, amit tovább nehezített, hogy elindult a törvény felülvizsgálata és az új helyzethez idomuló módosítás kialakítása. Ehhez kapcsolódóan a Kibervédelmi Fórum munkája is vesztett kezdeti lendületéből.

A történtek egyaránt csalódást jelentettek mind a munkacsoport tagjainak, mind az egész szakmának. A 2015-ös év legfontosabb feladata mindezek alapján, hogy kis lépésekben, rövidtávú és elérhető célok segítségével új lendületet kapjon a munkacsoport. E cél mentén az IVSZ ismételten felvette a kapcsolatot az L. törvény végrehajtásáért felelős szervezetekkel régi-új vezetőivel, hogy szakmai támogatást nyújtson a törvénymódosításhoz, illetve más szakmai szervezetekkel törekszik az együttműködés finomhangolására. Idén ugyancsak a munkacsoport operatív feladatai közé tartozik az ősszel várható KEF által kiírandó ITBT eljárás Közbeszerzési munkacsoporttal közös szakmai koordinációja.

A munkacsoportban való részvétel feltétele az IVSZ tagság. Amennyiben további kérdés merül fel, fordulj bizalommal Lipták Zsófiához a liptak.zsofia@ivsz.hu e-mail címen keresztül.