Logisztika és a digitalizáció kapcsolata – ülésezett az IoT és Ipar4.0 munkacsoport

2021.03.19

Hogyan támogatja a digitalizáció a logisztikát? Milyen új technológiai megoldások születtek a logisztikában az informatika hatására? Hogyan és milyen eszközökkel tudjuk automatizálni a raktárfolyamatokat? Az IVSZ IoT és Ipar4.0 munkacsoportjának első éves ülésén a logisztika és a digitalizáció közötti kapcsolatokat ismerhették meg a résztvevők.

Logisztika és a digitalizáció kapcsolata – ülésezett az IoT és Ipar4.0 munkacsoport

Első előadónk Déri András volt, aki a MLBKT (Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság) elnökségének tagja. Előadásából kiderült, hogy mit vár el a logisztika szakma az informatikai szolgáltatásoktól. András többek között beszélt arról, hogy az IT/AI/5G hogyan tudja támogatni a kockázatkezelést, a folyamatos üzletmenet biztosítását, az előrejelzéseket, a minőségbiztosítást, az egészségügyi biztonságot, vagy a prediktív folyamatokat. Kiemelte: fontos, hogy a technológia fejlődésével új kompetenciákra is szükség van. Véleménye szerint a logisztikai folyamatokban nélkülözhetetlenek a megfelelő tudással rendelkező adatmenedzserek, adattudósok, valamint az ellátási lánc digitalizációs koordinátorai, akiket egy képzéssel lehetne felkészíteni az adott munkakörre.

A találkozó második előadója Sendula Tibor az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. mérnök-projektmenedzsere volt. Előadásában megismerkedhettünk a raktári és logisztikai folyamatautomatizálással. Bemutatóját a terület aktuális témáival kezdte, amiből kiderült, hogy a piaci igények radikálisan növekednek e megoldások iránt, hiszen egyre több és nagyobb logisztikai központ jön létre, ami a pandémiás időszaknak is köszönhető. Az előadás rámutatott arra a trendre, mely szerint az eddig nagy biztonsággal használt, ismert rendszerek megdőltek, az ingadozó igények miatt nagyfokú alkalmazkodóképességre van szükség, és az is óriási jelentőséggel bír a szakmában, hogy a webshopok száma ugrásszerűen megnőtt. Az aktualitások után Tibor olyan ipari automatizációs eszközöket, megoldásokat villantott fel, mint az automata raktárak, robotkarok, vagy a különböző szenzorok, amit lezárásként a cég referenciamunkáinak bemutatása követett.

A nap utolsó előadójaként Öchlsläger Gábor, az IVSZ programmenedzsere pár percben összefoglalta a decemberben átadott digitalismegoldasok.hu portál főbb eredményeit. A weboldal célja egy olyan felület biztosítása, amin keresztül a cégek a különböző digitalizációs igényeikre megfelelő válaszokat és megoldásokat kapnak.

Az oldalhoz kapcsolódó, ez év elején indult megoldásszállítói kampány azt bizonyítja, hogy van igény egy ilyen jellegű szolgáltatásra, hiszen rövid idő alatt több mint 75 cég 130 megoldása került fel az oldalra, mely számok napról napra növekednek. A beszállítói mozgósítást követően hamarosan indul a megoldáskereső KKV-k toborzása, amely során több mint 3400 releváns KKV kaphat információt a weboldalon található digitalizációs lehetőségekről.

Amennyiben a te cégednek is vannak digitális megoldásai, vagy éppen megoldásokat keresel, akkor keresd fel a digitalismegoldasok.hu oldalt.