Digitalizációs közvetlen EU-s pályázatok – ülésezett az EU-forrás munkacsoport

2022.06.16

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda szakembereinek részvételével tekintette át a Fejlesztési és EU-forrás munkacsoport, hogy idén milyen közvetlen EU-s források érhetőek el innovatív digitalizációs fejlesztésekhez. 

 

A közvetlen EU-s pályázatok, illetve azok kifejezetten digitalizációs célú forrásai kiemelkedő jelentőséggel bírnak az IVSZ tagsága számára, amit jelez az is, hogy szövetségünk témában érdekelt munkacsoportja, illetve annak vezetője rendszeresen foglalkozik ezzel az egyre aktuálisabb területtel, illetve vonja be a szakmai egyeztetésekbe az IVSZ tagjait. Ilyen volt a pár héttel ezelőtt elkészült podcast is, illetve a Digitization Leadership Series nyár előtti utolsó találkozója is erről szólt. 

 A hibrid formában megtartott ülés elején Magyari Donát MCS-vezető segítségével a tagok áttekintették és egyeztették az idei évre megjelölt prioritást élvező témaköröket, aminek összefoglalását a munkacsoport Slack felületén is elérték a tagok. A közvetlen EU források igénybevételi lehetőségeinek konkrét bemutatására a Miniszterelnökség háttérintézményeként létrehozott Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) két munkatársát (Dászkál János és Sere Péter) kértük fel, akik a tájékoztatás mellett gyakorlati tanácsokkal is ellátták a hallgatóságot.  

 A legnagyobb érdeklődés a Digital Europe Programme (DEP) 2. és 3. hullámának kiírásait, valamint a Horizon Europe kkv-knak szóló innovációs kiírásait övezte. Konszenzus alakult ki abban, hogy jóval a kiírás formális megjelenése előtt el kell kezdeni a koncepcióalkotást, felkészülést, be kell kapcsolódni nemzetközi együttműködésekbe, hálózatokba. A 2023-24. évekre vonatkozó munkaprogramok előzetes tervezetei ősszel válnak ismertté, amennyiben a tagok jelzik igényüket, a konkrét témakörökről, konstrukciókról is lehet ismertetőt szervezni. 

 Az ülésen vetített prezentációt a munkacsoport levelezőlistáján elérhetővé tették, de amennyiben a MCS-on kívüli érdeklődés van a szakmai anyag kapcsán, a munkacsoport vezetőjénél, a magyari.donat@ivsz.hu email címen lehet érdeklődni.