Stratégiát készített az ESSA a szoftverkészségek területén Európában tapasztalható szakadék csökkentése érdekében

2022.02.10

A szoftverfejlesztéshez kötődő készségek területén tapasztalható jelenlegi szakadék csökkentése érdekében az ESSA (European Software Skills Alliance – Európai Szoftverkészség Szövetség) kidolgozta az Európai Szoftverkészség Stratégiát. Mind a szoftverfejlesztési szakértők hiányára, mind pedig a szoftverkészségek iránti jövőbeli piaci igény problémájának enyhítésére megoldást jelent ez az anyag, amelynek elkészítésében az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért is közreműködött.

2021-ben Európa-szerte 21 partnerszervezet közreműködésével felmérés készült a szoftverkészségek jelenlegi és jövőbeli igénye tekintetében. Magyarországon az IVSZ mellett a BME és a CodeCool is részt vett a felmérésben annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet tudjunk adni a piaci igények, illetve a jelenleg elérhető képzések tekintetében.

A stratégia perspektívát és szakértői ajánlásokat tartalmaz az egyének képzése, továbbképzése és átképzése tekintetében olyan szakértői szintű szoftverfejlesztéshez kötődő szerepekre, amelyek iránt nagy igény mutatkozik. Meghatározza az irányokat három fontos pillér tekintetében: képzés, oktatás és validálás, melyek 2022-ben a szoftverfejlesztéshez kötődő korszerű, piacorientált szakképzési tantervek és programok kidolgozásának kiindulópontjai lesznek.

  • Az egyének képzése saját ütemű és munkaalapú tanulással. Az ESSA elősegíti az oktatási kínálathoz való nagyobb hozzáférést azáltal, hogy felszámolja a fő akadályokat a szakképzettség, a továbbképzés és az egyének igény szerinti szoftveres szerepkörökbe való átképzése előtt.
  • Szerepkörökre való oktatás. Az ESSA támogatja a rugalmas, de széles körben alkalmazható oktatási profilok, valamint a szoftverszerepeket leíró profilokhoz kapcsolódó speciális szakképzési tantervek és programok kidolgozását.
  • Lehetővé teszi a határon átívelő validációt. Az ESSA a tanulási eredmények hordozható és rugalmas uniós szintű elismerésének támogatásával ösztönzi a nemzetközi mobilitást.

A stratégia fontos lépcsőfok a további munkához, mely az oktatási profilok, szakképzési tantervek és programok kidolgozását, valamint a tanúsítási és képesítési keretrendszerekkel kapcsolatos további munkát jelenti 2022-ben.

A stratégiai letölthető az ESSA oldalán: softwareskills.eu

Háttér

Körülbelül 8 millió IKT szakember van Európában, amely messze elmarad  az Európai Bizottság által meghatározott 20 milliós célkitűzéstől. Mindeközben a szoftverszektor folyamatos növekedése tapasztalható – a megkérdezett szervezetek 45%-a úgy véli, hogy több szoftverfejlesztőre lesz szüksége a következő 5 évben. Jelentős azonnali igény mutatkozik több DevOps és technológiai szakértőre. Az ESSA olyan tanulási eszközöket kíván biztosítani, amelyekre az embereknek a szoftveres készségek iránti igény kielégítéséhez szükségük van.

Bővebb információ a projektről:

ESSA honlap I Twitter I LinkedIn

MEDIA INQUIRIES

Marie Montaldo, Project Communications Manager, DIGITALEUROPE marie.montaldo@digitaleurope.org

Az ESSA-ról

Az ESSA (European Software Skills Alliance) az Erasmus+ program keretében finanszírozott transznacionális projekt, amelynek célja a szoftveres ismeretek fejlesztése Európában, az oktatási kínálat és a piaci igény összehangolása mellett.

Az ESSA konzorcium tagjai

Full partners

Adecco Formazione, AICA, AKMI, AMETIC, ASIIN Consult, BCS Training, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Codecool, DIGITALEUROPE, Digital Technology Skills, Global Knowledge France, Global Knowledge Netherlands, Chamber of Commerce and Industry of Slovenia, Hellenic Open University, HU University of Applied Sciences Utrecht, Irish Computer Society, IVSZ, MODIS, UNINFO, University of Ljubljana, Warsaw School of Computer Science.

Társult partnerek

Amazon Web Services, European Schoolnet, General Assembly, IT Professionalism Europe, NVIDIA Deep Learning Institute.