Az IT – OT integráció kihívásai – lezajlott az IVSZ szakmai rendezvénye

2022.06.24

A nagy meleg és a nyári szünet kezdete sem tántorította el azt a félszáz érdeklődőt, aki részt vett az IVSZ minikonferenciáján, ahol az IT – OT integráció során felmerülő kihívások megoldása volt a fő téma. Június 21-én gyakorlati, valós példákon keresztül néztük meg, hogy mire is van szüksége egy gyártóipari vállalkozásnak egy IT szolgáltatótól, és fordítva. 

Az evosoft Hungary Kft. Irodája biztosította a helyszínt a könnyed, jó hangulatú szakmai esemény számára, amelynek reggeli előadásai elsősorban a technológiára, míg az esemény második felében inkább a transzformációra fókuszáltak.  

Az előadók sorát Sándorfalvi György (evosoft, business development manager) nyitotta meg, aki előadásában a vállalat bemutatásán túl kitért arra, hogy küldetésüknek tartják a hazai kkv-k segítését a digitális transzformációban. E cél érdekében hozták létre azt az európai színvonalú előadótermet, amely a rendezvénynek is otthont adott, illetve azt a látogatói központot, amelybe elkezdték beköltöztetni azokat a megoldásokat, amelyek pár hónapon belül egy izgalmas ipari digitalizációs demonstrációs tér elemei lesznek. 

sandorfalvi gyorgy evosoft ipar40 iot konferencia ivsz

Sándorfalvi György (evosoft)

Innovációs történetek és digitális ikrek 

Őt a Comforth Kft. ügyvezető igazgatója, egyben az IVSZ IoT munkacsoportjának vezetője, Bóna Péter követte, aki az aktuális trendekről és kihívásokról beszélt az IT-OT integráció során. Szerinte az IT-OT konvergencia egy nagyon aktuális és komplex téma, és alapvetően három kritikus összetevőn múlik a sikeressége: a technológiai kihíváson, az IT biztonsági aspektusokon, illetve a szervezeti és humán oldalon. Fontos üzenete volt, hogy az ipar 4.0 bevezetése nem egy IT projekt, annak minden divíziót érinteni kell egy szervezetnél. 

Pétert Kovács László (BME, Ipar 4.0 Technológiai Központ vezető) és Tordai Balázs (IVSZ ágazati digitalizációs szakértő) közös előadása követte, akik a Digital Coach tananyagfejlesztés hátteréről, szükségességéről beszéltek. Reményüket fejezték ki, hogy akár két éven belül a digital coach egy olyan új szakmaként jelenhet meg, ami a kkv-k és a nagyvállalatok digitalizációs törekvéseit hatékonyabban tudja majd segíteni.  

Erki Szabolcs, a Hard Code Hungary Kft. alapítója és tulajdonosa egy gyakorlati példán keresztül mutatta meg egy innováció rövid történetét, kiemelve, hogy az adatgyűjtés során milyen hibák merülhetnek fel, és ezeket milyen megoldásokkal sikerült kiküszöbölniük.  

A nap első felét ifj. Petis László, az IL-PE Kft. ügyvezetője zárta, aki előadásában arra tért ki, hogy a fejlesztéseik során milyen nehézségekbe ütköznek az ipari megoldásszállítókkal való igényeik pontosításával kapcsolatban. László, aki egy új gyártócsarnok felépítésén van túl, azt javasolta minden szállítónak, hogy az ügyfél üzletét és igényeit a helyszínen is próbálják feltérképezni mielőtt ajánlanak valamit. 

A kávészünetben is folytatódott a szakmai beszélgetés, amely során főszerepet kapott a kapcsolatépítés. A házigazda munkatársai az érdeklődőknek bemutatták a saját fejlesztésű magasraktári modelljüket, amelyben a digital twin pontosan lekövette a fizikai modellben megfogalmazott üzleti problémát. A gép maga egy mintagyár, amit demonstrációs céllal hoztak létre a cég több területével szorosan együttműködve, hogy megmutassák, milyen Ipar4.0 és digitalizációs megoldásokkal foglalkoznak.  

A bemutató során az érdeklődők láthatták hogyan működik a szimulációk világa, kitértek a virtuális beüzemelés hasznaira, a raktárszimulációra és a digitális ikerpár előnyeire. Továbbá betekintést hagytak a gépi látással támogatott gyártásba és az edge computing világába is. 

A kkv-k és IT beszállítók törékeny viszonya 

A szünet utáni részt Gödri Bulcsú, a Delta Csoport Ipar 4.0 üzletágvezetőjének előadása nyitotta, aki a MES – BMS integrációs kihívásokról és lehetőségekről beszélt, kiemelve, hogy ők mindenkiben elsősorban a partnert látják, nem a piaci versenytársat. A bemutatott megoldásuk az épület- és a gyártás menedzsmentet kapcsolja össze, mellyel jelentős energia költség csökkenésre számítanak. 

Egy másik digitalizálódó vállalat, a Howmet Wheel System regionális IT és HBS menedzsere, Vincze Attila egy fontos kérdéssel nyitotta mondandóját: mire van szüksége egy gyártóipari vállalatnak egy IT szolgáltatótól? Amit megtoldott rögtön egy másikkal: ki finanszíroz egy pilotot? A megtérülés szempontjából ez egy fő szempont, hiszen egy vállalat miért fizetne előre egy olyan fejlesztésért, ami lehet, hogy be sem válik. 

A konferencia előadásokból álló részét “Szög miatt a patkó – avagy az ellátási lánc kiberbiztonsági kockázatai” című prezentációjával Hinkel Attila, az Alverad Technology Focus Kft. vezető tanácsadója zárta, aki az ellátási láncokról és azok sajátosságairól beszélt. Véleménye szerint az ellátási lánc minden láncszeme és az egyes menedzsment folyamatok az alkalmazott technológiákon keresztül sérülékenyek és kiberbiztonsági szempontból támadhatók. A támadónak nem szükséges egy kiszemelt szervezetet kompromittálnia, elegendő a láncban az előtte vagy utána következő láncszemet megtámadnia, az hatással lehet a kiszemelt eredeti célpontra. Előadása végén hazai és nemzetközi példákon keresztül mutatta meg, hogyan sérülhet az egész ellátási lánc. Kitért arra is, hogy a kockázatokat a teljes rendszer szintjén érdemes mérlegelni és a védelmi költségeket részt vevő cégek között harmonizálni. 

hinkel attila ipar40 iot konferencia ivsz

Hinkel Attila (Alverad Technology Focus Kft)

Záróakkordként egy öt fős kötetlen kerekasztal beszélgetés vette kezdetét Bóna Péter vezetésével, aki Gödri Bulcsúval, ifj. Petis Lászlóval, Vincze Attilával, valamint az evosoft programmenedzserével, Zeitler Balázzsal beszélgetett. Az IT szolgáltatók és a digitális megoldásokat kereső vállalatok szereplői szemtől szembe adhattak tanácsokat, illetve mondhatták el, hogy mit várnak el egymástól.  

ipar40 iot konferencia ivsz kerekasztal beszelgetes

Kerekasztal: ifj. Petis László, Vincze Attila, Zeitler Balázs, Gödri Bulcsú, Bóna Péter

Visszatérő mondás volt a konferencia során, hogy sokszor a kkv-kat nem értik az IT beszállítók, de fordítva sem mindig hatékony egymással való együttműködés.  

A konferencia szükségességét bizonyította, hogy a kerekasztal beszélgetés meghosszabbítását a közönség egyhangúlag megszavazta, illetve a hivatalos zárást követően ismét szakmai beszélgetések, névjegy cserék következtek.