Egy digitalizálódó kkv sikerei

2022.06.22

Az IVSZ a digitális gazdaság fejlesztésének fő nagyköveteként tudja, hogy az elsősorban nem IKT profilú vállalatok is fontos részei az országot átfogó modernizációs folyamatoknak, az ő technológiai fejlődésük nélkül nincs lehetőség az előrelépésre, a versenyképesség jelentős növelésére.  Az IVSZ “Összefogás a digitális Magyarországért” kiáltványában is alaptételként szerepel, hogy a kkv-k digitalizációja elengedhetetlen a fejlődéshez, és ebben a folyamatban szakértőink is aktív szerepet vállalnak. Az IFKA-val közös konzorcium működése során eddig közel 50 céget, vállalatot vezettünk be az “Ipar 4.0 Mintagyári projekt” -be, amelynek keretein belül további fejlődésüket részletes fejlesztési tervek kidolgozásával, majd megvalósításával segítjük. 

 

Ilyen vállalatként csatlakozott be a projektbe az Sz. Variáns Kft. is, akik egészen az arany minősítésig jutottak. A csomagolástechnikával foglalkozó társaság korszerűsítette a vállalatirányitási rendszerét, és a dolgozók a gembában (gyártóterületen) felszerelt terminálokon kapják meg az elvégzendő feladataikat. 

A háttér

A Szakál testvérek, és az egyikük neje, Zsuzsa, 28 évvel ezelőtt belevágtak egy nyomdatechnikai üzem megalapításába. Küzdöttek a nagyobb megrendelésekért, közben embereket kezdtek el foglalkoztatni, különböző gépeket vásároltak. 2017-ben Szakál János az asztala felett számolva azonban rádöbbent, hogy miközben 25%-kal növekedett az árbevételük, eközben hasonló mértékben csökkent az eredményességük. Ekkor rátalált a Kaisen Institute Hungary tanácsadóira, akik meggyőzték, hogy vágjon bele a cég  lean stratégiájának kidolgozásába és megvalósításába.  

Az új, japán gyökerű termelési kultúrára való átállást eleinte megszenvedték, mert a szakemberek közel harmada elutasította a változásokat és nem volt motivált megtanulni új munkafolyamatokat és technológiákat. Majd egy kis termékfejlesztési csapatot állítottak munkába, hogy legyen, aki a hagyományos Herendi Porcelán, Stühmer, Szent Andrea Pincészet stb. – újabb és újabb csomagolásait megálmodja és kézzel foghatóvá teszi. Ugyan a cég megtartotta a hagyományos késes stancolási technikát, de beszerzett egy széndioxid lézeres stancgépet is. 

Hetedik éve nyerik el a Hungaro Pack Csomagolási Nagydíját és az idén nevezett munkájukért már világszinten is komoly elismerést kaptak. Nemrég az országban egyedülállónak számító, digitális 3D lakkozó és aranyozó gépet is munkába állítottak, hogy termékeik még inkább kiemelkedjenek és felismerhetőek legyenek. 

 

A részletes fejlesztési terv lépéseit követve, a lean átszervezésnek és a folyamatos digitalizációnak köszönhetően öt év alatt megduplázták a forgalmukat, miközben az eredményességük is 3-5%-kal növekedett.
A rend és célszerűség az egész szervezetet áthatja, de nem hiányzik a kedvesség vagy a humor sem, továbbra is közel állnak munkavállalóikhoz.