Összefogás a Digitális Magyarországért

Összefogás a Digitális Magyarországért

KIÁLTVÁNYBÓL PROJEKT 

A következő három hónap során az IVSZ partnereivel összefogva digitális akciótervet állít össze 

Nincs időnk tovább várni! Hajtsuk végre mielőbb a digitális átállást, lehetővé téve a zöld fordulatot, növelve Magyarország versenyképességét és megerősítve ellenállóképességét. Az erős, digitális Magyarország jelentős szerepet tölt majd be az Európai Unió globális pozícióinak javításában – ezekkel a drámai szavakkal fordult az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért szeptember végén mindazokhoz, akik úgy gondolják, Magyarország stratégiai hátrányba kerülhet a digitalizáció terén.

Sokan reagáltak pozitívan a felhívásra és jelezték, tenni szeretnének a digitális felzárkózás érdekében. Nekik és a később csatlakozóknak hoztuk létre ezt az aloldalt az IVSZ honlapján három fontos célt szem előtt tartva.

  1. Fel szeretnék hívni a figyelmet a digitalizáció fontosságára, ki kívánjuk jelölni Magyarország pozícióját a digitális térképen és meg kellett határoznunk azt a négy kulcsterületet, ahol szisztematikus munkát kifejtve javítani tudjuk pozícióinkat.
  2. Platformot biztosítunk az érdemi párbeszéd számára. Az IVSZ évek óta követi figyelemmel a digitalizációs folyamatokat világszerte, aktívan vett részt a hazai stratégiák megalkotásában, a releváns programok kidolgozásában és hozzájárult azok végrehajtásához. Erre alapozva vitaanyagokat készítünk, amelyeket társadalmi/szakmai egyeztetésre bocsátunk – ennek a diszkussziónak ez az aloldal szolgál elsődleges színteréül.
  3. A vita eredményét egységes dokumentummá, akciótervvé alakítva e helyen jelentetjük meg először és kínáljuk fel össznemzeti felhasználásra. Bár az eredményeink jelen állás szerint messze vannak a kívánt szinttől, van mire építenünk. De a felzárkózás nem elegendő, az Összefogás célja az, hogy belátható időn belül Magyarország és a magyar gazdaság Európa digitális élvonalába kerüljön.

dr. Vinnai Balázs

elnök

IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért

Amennyiben a kiáltványban megfogalmazott célokkal egyetértesz, kattints a Csatlakozom gombra!*

A kiáltványban hat pontba foglaltuk a teendőket. Az Összefogás szakmai tevékenységét ebből levezetve négy tartópillérre osztottuk fel, és az IVSZ keretein belül megkezdtük a vitaanyagok elkészítését.

Digitális társadalom, humán erőforrás

Elsőként, még 2021 decemberében a digitális szaktudás és a ez e-írástudás kérdéseit felölelő anyagot bocsátjuk vitára ezen az aloldalon. Meggyőződésünk, hogy a hazai digitális gazdaság versenyképességének alapvető feltétele a digitális kompetencia-szintek általános emelése is. A nem informatikai szakmákban is jelentősen bővíteni szükséges a megfelelő digitális tudással rendelkező munkavállalók arányát. Ezért elengedhetetlen a lakosság valamennyi csoportjában a digitális kompetenciák fejlesztését célzó tömeges programok elindítása. Januárban folytatjuk le róla a vitát és február végén az első részprogramot publikáljuk.

Ágazati digitalizáció, kkv-k technológiai fejlesztése

Az IVSZ intenzíven vett részt korábban az ágazati digitalizáció stratégiák megalkotásában. Erre a tudásra építve készítjük el 2022 január első felében a második vitaanyagot, amelyet a publikálás után azonnal vitára is bocsátunk. Intenzív eszmecserére számítunk, amelyben különösen számítunk az ágazati érdekvédelmi szervezetek és a kamarák részvételére. Magyarországon a KKV jelenléte a gazdasági életben kiemelkedő, ezért digitalizációjuk kulcs a felzárkózási stratégia megvalósításához. A kész javaslat március elejére várható.

Startup, innováció, adatgazdaság

A digitalizáció kvalitatív sikerét ez a terület tudja biztosítani, a vitaanyagot 2022 januárjának második felében tervezzük megjelentetni. Arra építünk, hogy azok a szereplők, akik már sikeresek a digitális technológiák alkalmazásában, üzleti modelljük a digitalizációra épül felismerik: a digitális eredmények demokratizálása révén ők is erődödnek. A munkát március végére szeretnénk lezárni.

Digitális régió, nemzetközi együttműködés

A három másik területtel párhuzamosan zajlik majd a munka ebben a fejezetben, 2022 februárja végén publikáljuk a vitaanyagot. Egyaránt cél a gazdaság minden szereplőjének európai digitális perspektívát biztosítani, illetve létrehozni a digitális regionalizmus alapjait. A kiáltványban megfogalmazott cél, hogy tegyük a Kelet-Közép-európai térséget a páneurópai digitalizáció motorjává! Ennek érdekében az anyag vitáját a V4 országokra is ki szeretnénk terjeszteni, szomszédjainkat is bevonni a közös gondolkodásba. A márciusban zajló egyeztetések után áprilisra tervezünk végső anyagot kiadni.

Önkéntes koalíciót hívunk életre ÖSSZEFOGÁS A DIGITÁLIS MAGYARORSZÁGÉRT elnevezéssel. A résztvevők az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik.

Amennyiben a kiáltványban megfogalmazott célokkal egyetértesz, kattints a Csatlakozom gombra!*

Nem késlekedhetünk: digitális fordulatra van szükség, mert ez az utolsó lehetőség!

*A csatlakozás nem jár fizetési, vagy egyéb kötelezettséggel.