A new horizon awaits you – export lehetőségek az Egyesült Arab Emírségekben

2023.10.18

Október 11-én A new horizon awaits you” címmel rendezett exkluzív eseményt az IVSZ az Óbudai Egyetemen. Az IVSZ export munkacsoportjából kiinduló rendezvény célja az volt, hogy tájékoztassa a résztvevőket az Egyesült Arab Emírségek térségében rejlő export lehetőségekről, és hogy arra bátorítsa a magyar IKT cégeket, hogy használják ki az ország elmúlt években bemutatott elképesztő technológiai fejlődéséből adódó lehetőségeit. 

A rendezvényt Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke nyitották meg, akik mindketten kiemelték, hogy Magyarországon rengeteg a tehetséges szakember és a magas fejlődési potenciállal rendelkező cég. Dr. Vinnai Balázs külön kiemelte, hogy az IVSZ, a hazai digitális ökoszisztéma meghatározó alakjaként, évek óta buzdítja a magyar cégeket arra, hogy próbáljanak szerencsét külföldön, és hogy az IVSZ export munkacsoportja pontosan ezt a célt támogatja. 

Fotó: Sárai Judit

A szakmai programot H.E. Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete nyitotta meg, és beszédében kihangsúlyozta a térség óriási technológiai fejlődését az elmúlt években. A jelenlegi globális MI boomra vonatkozóan kiemelte, hogy az EAE-ben már jóval a 2023-as “hype” előtt is volt mesterséges intelligencia miniszter kinevezve, és hogy egyéb digitalizációs területek szabályozásában is élen jár az ország (pl. drónhasználati és kriptovaluta jogalkotás). 

A megnyitó után Ayman Al Awadhi, a The Corporate Group nevű cég társalapítója és ügyvezető igazgatója beszélt az EAE piacra lépési stratégiájáról, Dubai globális előretöréséről, a térségre jellemző üzletvitel know-how-járól, az ország metaverzum stratégiájáról, és az itt található unikornis vállalkozások növekvő számáról is, mely után Ayoub Al Shamali, a HAMG Consultancy Group vezető partnere arról az arab adózási rendszerről adott tájékoztatást, amely az indulás után vár azokra a cégekre, akik az EAE-be szeretnék vinni az üzletüket. 

A rendezvényt záró Q&A előtti utolsó előadásban Michael Wellington, a ZERODAY ügyvezető igazgatója, cége már 15 éve tartó emirátus-magyar partnerségről mesélt, kiemelve a siker titkait, de felhívva a figyelmet azokra a kihívásokra is, amelyek a Közép-Keleten érhetik a vállalatokat, gondolva itt például a multikulturális diverzitásra, vagy az egyre kompetitívebb üzleti szcénára. 

Fotó: Sárai Judit