Meet the Board – Források nyomában

2024.03.28

Szinte nincs olyan vállalat, vállalkozás Magyarországon, ahol ne lenne terítéken napról napra a források kérdése: miből tudja egy cég finanszírozni az innovációit, fejlesztéseit, milyen források állnak ehhez rendelkezésre és miként lehet ezeket elnyerni, hová lehet segítségért fordulni? Meet the Board eseménysorozatunk alkalmain mindig igyekszünk a tagvállalataink legégetőbb kérdéseire választ találni, így tettünk március 12-én is.

Nagy érdeklődés mellett zajlott legutóbbi Meet the Board eseményünk, ahol a hazai és nemzetközi fejlesztési-, és innovációs források kerültek fókuszba. Alapvetően négyféle forrás típust különböztethetünk meg: vissza nem térítendő támogatások, visszatérítendő pénzügyi eszközök, kockázati tőke, és EU-s támogatások. Az innovációt és digitalizációt segítő támogatások témájának megvitatásához olyan szakértő előadókat hívtunk segítségül, akik a témában a legszakavatottabbak. A beszélgetőpartnereket Vicze Gábor, az IVSZ kkv tagozatvezető alelnöke kérdezte az aktualitásokról. 

A beszélgetést Dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Vállalati innovációs elnökhelyettese indította, aki elmondta, hogy a Hivatal tavaly szeptemberben egészében újult meg, új pillérekre helyezték a hangsúlyt, amelyek közül az egyik legfontosabb a digitalizáció. A hozzájuk beérkező pályázatokat igyekeznek a lehető leggyorsabban elbírálni, a folyamat során azt tapasztalják, hogy a cégek, vállalatok fejlődtek az utóbbi időben a pályázatok kitöltésében a szigorú feltételrendszer ellenére is.

Dr. Szabados Zsuzsa, Magyari Donát

Bleitner Attila, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM), GINOP PLUSZ KFI pályázatokért felelős osztályvezetője úgy látja, hogy a vállalatoknak két dilemmája van a forrásokkal kapcsolatban. Elsőkörben mindenki magának a cégnek szeretne termékfejlesztéshez, külpiacra lépéshez forrást találni; másodsorban felmerülő kérdés az, hogy az ügyfeleik mikor jutnak olyan forrásokhoz, amelyből az adott vállalat termékét, szolgáltatását tudják megvásárolni. A résztvevők megtudhatták, hogy jelenleg milyen felhívások és pályázatok vannak a digitális átállás elősegítésére, és milyen további források várhatók a közeljövőben.

Vicze Gábor, Bleitner Attila

A feltételeket nagyon szigorúan kell kalibrálni, mert még így is elég kevés forrás áll jelenleg rendelkezésére egy-egy magyar pályázónak.” – emelte ki Magyari Donát, az IVSZ Fejlesztési és EU-forrás munkacsoportjának vezetője. A jelenlévőknek azt javasolta, hogy önkritikával vizsgálják meg, hogy az adott fejlesztésnek, amellyel indulni kívánnak, van-e újdonság értéke, valóban megfelelnek-e a szigorú feltételeknek, és koncentráljanak a szinergiákra is. Ha úgy látják, hogy érdemes belevágniuk, akkor mérlegeljék tovább, hogy milyen érettségi szinten vannak, képesek-e a feltételeket a gyakorlatban is megugrani, és ezáltal mekkora a sikeres pályázat esélye.  

A Meet the Board hivatalos programját követő beszélgetésből az rajzolódott ki, hogy a cégek úgy érzik túl szigorú a mostani feltételrendszer, nehéz hozzájutni a forrásokhoz, ugyanakkor szükségük lenne rájuk, hogy a gazdaság még ennél is nagyobb ívű digitalizációja megvalósulhasson.