Új szerepköréhez jobban illő névre vált az IVSZ

2023.06.08

IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a digitális gazdaságban aktív szereplők érdekképviseleti és szakmai szervezete 

Nevének megújításáról döntött az IVSZ június 7-én megtartott éves közgyűlésén a szervezet tagsága: a korábbi Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) helyett IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a szakmai szervezet. A névváltást az indokolja, hogy napjainkban a digitalizáció a gazdaság minden szegletét áthatja, nem csak az informatikai, távközlési és elektronikai vállalatoknál fontos tényező. A közgyűlésen a 13 fős elnökség 7 pozíciójáról is szavaztak: az IVSZ elnöke újabb három évre dr. Vinnai Balázs lett. 

Az IVSZ évtizedek óta dolgozik a digitális gazdaságban aktív szereplők érdekképviseleti és szakmai szervezeteként, így végigkövette a digitális transzformációt, amelynek eredményeként a digitalizáció ma már a gazdaság minden szegletét áthatja, nem csak az informatikai, távközlési és elektronikai vállalatoknál meghatározó tényező. Ezt mutatja többek között az a tény is, hogy napjainkban olyan vállalatok alkalmazzák szoftverfejlesztők százait, amelyek teljesen más ágazatban tevékenykednek.  

Az IVSZ szerint a digitális gazdaság csak akkor fejlődhet megfelelő mértékben, ha lebontjuk ezeket a silókat az informatikai és nem informatikai vállalkozások között, és a digitalizációt egy horizontális, mindent átható tényezőként kezeljük. Nem véletlen, hogy olyan nagyvállalatok látták meg a potenciált a digitális gazdaság közös fejlesztésében, és csatlakoztak az IVSZ-hez, mint a MOL, az AstraZeneca, a Citibank vagy az MVM. Annak érdekében, hogy ezt a változást a szervezet mindenki számára transzparensen is megjelenítse, az IVSZ neve a korábbi Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége helyett a jövőben IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége lesz, miután a közgyűlés megszavazta a névváltást. 

A június 7-i közgyűlésen újraválasztották dr. Vinnai Balázst, az IVSZ elnökét, aki így további három évig irányítja majd a szervezetet. 

“A 2023-as közgyűlésen véget ér egy éra az IVSZ életében: névváltásunk formailag is jelzi, hogy a magyar IKT-szektor már nem különálló gazdasági egység, hanem integráló szerepet tölt be a teljes gazdaságban. A következő ciklusban valóban a digitalizációs folyamat élére kell állni az IVSZ-nek. Történelmi léptékű kihívás előtt állunk, hiszen az elkövetkezendő  időben – a minden eddiginél gyorsabb ütemű gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés, az egymást követő, és sokszor egymásból is következő válságok hatására is – még nagyobb figyelmet kell fordítani a technológiák gyors ütemű fejlődése, a  digitalizáció hatásainak, előnyeinek bemutatására, illetve el kell érni, hogy a  vállalkozások (főként a kkv-k), és a kormányzat mind szélesebb körben és egyre  mélyebben használja ki a technológiában, a digitalizációban rejlő potenciált, ami  komoly kitörési pont lehet az ország számára. Ehhez a lehetőségek is páratlanok most,  hiszen a 2024-es magyar soros EU-elnökség másfél évtizedenként visszatérő sanszot  kínál arra, hogy saját kezünkbe vegyük a kezdeményezést és aktívan alakítsuk sorsunkat” – ismertette vízióját az IVSZ jövőbeni működéséről dr. Vinnai Balázs, az IVSZ újraválasztott elnöke. 

A közgyűlés több más személyi ügyben is döntött: az informatikai tagozat vezetőjének Szabó Pétert,  a Microsoft Magyarország ügyvezetőjét választották meg, a startup/scaleup tagozat munkáját pedig 2023-tól Deliága Ákos, Talk-A-Bot ügyvezetője irányítja majd, míg a távközlési vállalatokat tömörítő tagozat munkáját Gothárdi Ibolya, a 4iG cégcsoport humánerőforrás-igazgatója fogja vezetni.  

A közgyűlés három független elnökségi tagot is választott. Az IVSZ elnökségébe Nieder Jenő, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere, a Digital McKinsey kelet-európai társvezetője és Mátrai Gábor, a KGM-Invest Befektetési Kft. ügyvezetője került be három évre. 

“Az újonnan felálló elnökséggel közösen dolgozunk azon, hogy az eddiginél is szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki nemzetközi partnereinkkel, a kormányzat technológiai modernizációért felelős képviselőivel, illetve az érintett iparági vállalatokkal, szervezetekkel, hogy Magyarország versenyképességét a digitális gazdaság fejlesztésével növelni tudjuk. Ehhez egy élénk –  szabályozással, kibervédelemmel, munkaerőpiaccal, EU-forrásokkal foglalkozó – munkacsoporti működéssel, a nemzetközi jó gyakorlatok hazai bemutatásával, valamint olyan projektekkel tudunk hozzájárulni,  mint a most induló DigitalTech EDIH, melynek keretében a kkv-knak és a közszféra szervezeteinek biztosítunk ingyenes képzéseket és tanácsadást digitális fejlődésüket elősegítő témákban. 2023-nak komoly ambíciókkal vágtunk neki, célunk, hogy a teljes digitális gazdaságot képviseljük európai szinten és a kormányzat, valamint a szélesebb nyilvánosság felé” – foglalta össze az IVSZ 2023-as terveit, főbb fókuszterületeit Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.