Építőipari sci-fiből valóság

2022.06.15

A legjobb európai építőipari digitalizációs megoldások nyomába eredtünk

Ma még sci-fi kategóriába sorolható az a folyamat, amelyben egy tervezői csapat a közös virtuális térben 3D-ben megálmodik egy épületet, amelyre – a megbízó jóváhagyását követően a saját online referenciákkal rendelkező kivitelező valós adatokon alapuló, vállalható ajánlatot tesz. Az is fikciónak számít még, hogy a kiválasztott megvalósító csapat, a beruházó képviselői és a hatóságok egy kollaborációs térhez csatlakoznak, amelyen keresztül a teljes konstrukciós folyamat minden eseményét menedzselni és dokumentálni tudják. A legutópisztikusabbnak viszont az hat, hogy az anyagáramok harmonikusan lekövetik az előre nem látott eseményeket, és így a projekt határidőre és a tervezett költségkeretek között valósul meg úgy, hogy a lehető legkevésbé károsítja a környezetet. Az épület üzemeltetője örömmel veszi át az épület BIM (Building Information Management) adatokra épülő dokumentációját, amely folyamatosan lekövette az építés során beállt változásokat.

 

Ennek az utópisztikusnak ható víziónak a valóságba való átültetéséhez a technológia adott, de a megoldásokat elérhetővé kell tenni. 

Ezért az IVSZ aktívan közreműködik a Hanse-Parlament és az Erasmus+ program által támogatott DIG-CON projektben. A projekt célja, hogy a legjobb építőipari digitalizációs megoldásokat felkutassa, legyen szó akár az építési folyamat valamely fázisát támogató technológiáról, különböző szereplők együttműködését elősegítő digitális megoldásokról vagy képzésekről.  

Június elsején Hamburgban zajlott le az a DIG-CON hibrid értekezlet, amelyen a többi partnerországgal megállapodás született a jó, egymással megosztandó és a projekt által megvalósítandó képzésbe beemelendő gyakorlatok gyűjtésének módszertanáról. 

Az IVSZ delegációja által tervezett folyamat során 12-14 digitális technológiához köthető megoldást és 6-8 képzési programot választ be a konzorcium legjobb európai megoldások közé, melyek érdemesek az adaptálásra más országokban is. 

A finn, lengyel, lett, magyar és német partnerek segítségével, illetve a Hanse-Parlament hálózatához tartozó 12 ország partnerszervezeteivel közösen gyűjtjük a jó gyakorlatokat és év végén közzétesszük a leginkább értékteremtő és innovatív megoldásokat, képzéseket. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel segíteni fogjuk a megoldások elérhetővé tételét az adott ország nyelvén is, ezzel is támogatva az építőiparban dolgozó vállalkozások és vállalkozók minél hatékonyabb (együtt)működését. 

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson számítunk az IVSZ tagok támogatására is!
Koordinálásunkkal a jó gyakorlatok gyűjtése folyamatosan zajlik, kérünk titeket, hogy segítsetek bennünket ebben. Ha tudtok jó gyakorlatokat, innovatív megoldásokat, esetleg képzéseket, ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk is!  

A DIG-Con projektet Heilingbrunner Klára és Tordai Balázs koordinálja az IVSZ-en belül, bátran keressétek őket a hklara@ivsz.hu és tordai.balazs@ivsz.hu e-mail címeken. 

dig-con projekt