Ipar 4.0 kataszter és digitalizációs fogalomtár a munkacsoport tervei között

2019.10.31

Az elsődleges tervek között szerepel az Ipar 4.0 kataszter felépítése, valamint egy olyan fogalomtár kialakítása, amely egységesíti az ipari digitalizáció leggyakrabban használt szakkifejezéseit.

IoT MCS ülés 2019

Nagyszerű helyszínen, csodálatos budapesti panoráma mellett, a Vodafone nagyvállalati bemutatótermében került sor a legutóbbi IVSZ által szervezett IoT és Ipar 4.0 munkacsoport ülésre, amit ezúton is köszönünk a házigazdáknak. A teremben megtekinthetőek voltak a Vodafone IoT ipari, mezőgazdasági és Smart City megoldásai is.

IoT MCS ülés 2019 Tordai Balázs

Erki Szabolcs munkacsoportvezető rövid megnyitója után Tordai Balázs, az IVSZ ipar 4.0 szakértője számolt be az ipar 4.0 projekt eddig elért eredményeiről. Balázs friss adatokkal szemléltette, hogy a projekt a nehézkes indulás ellenére már hány olyan mikro-, kis-, és középvállalatot vonzott be, akik a digitalizációban látják a fejlődés útját, valamint azt is, hogy közülük hányan vettek részt a képzési, tervezési folyamatokban.

Október közepéig már 35 vállalkozás készített Egyszerűsített Fejlesztési Tervet (EFT) és ezekből a közbeszerzésen kiválasztott IVSZ tag profi tanácsadók négy Részletes Fejlesztési Terv (RFT) kidolgozásába fogtak bele. Az IVSZ ígéretet kapott arra, hogy a GINOP 1.1.3-16 Projekt által 2020 októberéig elérjük a vállalásunkat és 50 KKV fog rendelkezni Részletes Fejlesztési Tervvel, illetve az azzal járó Ipar 4.0 Arany minősítéssel. Arra is van ígéretünk a szakpolitikától, hogy a minősített KKV-k előnyben részesülnek a jövőben megjelenő eszközvásárlási pályázatokon.

Az IVSZ tervei között szerepel egy Ipar 4.0 kataszter felépítése, aminek segítségével az Ipar 4.0 megoldást szállító tagvállalatok egy strukturált, naprakész keresőrendszerben tájékoztathatják potenciális ügyfeleiket az általuk forgalmazott termékekről, szolgáltatásokról. A témát az IVSZ részéről Öchlslager Gábor fogja össze. Az ülés után közvetlenül két tagunk jelezte is részvételi szándékát a kataszter publikációjának megtervezésében, de ehhez további erőforrásokat is várunk, melyben szintén Gábor tud információval szolgálni.

Az IVSZ több szálon is felvette a kapcsolatot a kormányzattal annak érdekében, hogy az EU a 2021-2027-es időszakra a Horizon Europe keretében ipari innovációra szánt 52,7 milliárd eurós támogatás Magyarországra tervezett fedezetéből minél több jusson az ipari digitális transzformáció mellett elkötelezett tagjaink piacára.

Az ipar 4.0 Projekt ismertetését követően Tátrai Zsófia röviden összefoglalta a szeptember közepén, Sárváron rendezett MENTA konferenciánk ipart érintő eredményeit.

A bemutatkozó tagvállalataink közül ezúttal Tóth László, az IDC Hungary elemzője mutatta be a globális kutató céget egy pár mondatban, illetve ígéretet tett arra is, hogy az IDC az IoT taxonómiáját a munkacsoport részére bocsátja.

A munkacsoport ülés végén megállapodtunk, hogy hasznos lenne egy magyar nyelvű IoT fogalomtár megalkotása, ami egységesítené a témában a magyar nyelvben használt ipari digitalizációval kapcsolatos kifejezéseket, ugyanis sokszor az angol szakszavaknak nincs egyértelmű magyar megfelelője.

IoT MCS ülés 2019 Erki Szabolcs

A munkacsoport továbbra is létező problémaként azonosította, hogy még mindig sokak fejében él az a tévhit, mely szerint az ipar 4.0 egyenlő azzal, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját. Ezért kiemelten fontos cél, hogy az emberek ne tartsanak az ipar 4.0 jelenségtől, folyamatoktól, és lehetőleg rendszeresen, értelmezhető formában értesüljenek az ipari digitalizációban rejlő lehetőségekről.

Várunk a legközelebbi eseményünkre is, és ha szeretnél tagként részt venni az IoT és Ipar 4.0 munkacsoport munkájában, Tátrai Zsófiát keresd.