Lendületet vett az IoT munkacsoport

2022.05.05

Április 26-án újra ülésezett az IVSZ IoT és Ipar4.0 Munkacsoportja: Bóna Péter és Erki Szabolcs munkacsoportvezetők, valamint Tordai Balázs, az IVSZ szakértője mellett több digitalizálódó iparvállalat is részt vett az eseményen a helyszínen, de rajtuk kívül többen  is csatlakoztak a hibrid eseményhez online módon. 

 Az ülés felvezetéseként Tordai Balázs, az IVSZ ágazati digitalizációs szakértője szinte a lehetetlenre vállalkozott: megpróbálta összefoglalni a Covid időszak alatt megkezdett és azóta is folyó aktivitásokat. Mindenekelőtt kiemelte azt a szakmai munkát, melynek eredményeképp létrejött az IVSZ digitalizációt sürgető kiáltványa, valamint az azt támogató négy vitaanyag. A honlapunkon is elérhető elemzések a digitalizáció főbb területeit; a humán, az ágazati és kkv fejlesztési, az innováció és startup, valamint az export képességünk javítását célozzák. A négy pilléren alapuló szakmai anyagot ezen a héten mutattuk be a sajtónak, illetve juttattuk el a legfontosabb politikai döntéshozóknak és aminek a rövidített verziója elérhető az IVSZ oldalán 

 Ezt követően az került szóba, hogy az IVSZ számtalan partnerrel együttműködve próbál tenni a hazai ipar digitalizációjáért. Ennek zászlóshajója az az IFKA-val való konzorciumi együttműködés, melynek keretén belül a mi feladatunk a digitalismegoldasok.hu portál kialakításán túl 50 részletes fejlesztési terv (RFT) kidolgozása. Az összességében kb. 1,5 Mrd Ft támogatási igény a piac számára nagyon értékes, de üzleti titkot képező 3500 oldalban lett megfogalmazva. Az IVSZ, illetve Tordai Balázs ennek feldolgozása érdekében személyesen látogatja meg ezeket a kkv-kat abból a célból, hogy első kézből kapjanak visszajelzést az elvégzett tanácsadásokról. Kiemelendő, hogy a digitalizálódó iparvállalatok többsége kész bekapcsolódni az IVSZ munkájába. 

 Az előadás második felében olyan kooperációkról esett szó, mint az IPOSZ-szal való együttműködés, melynek keretében egy felmérést követően tananyagot készült az építőipar kivitelezői számára, vagy az a „Digital coach” végzettséget adó tananyag, amin a Bochumi Ruhr Egyetem felkérésére a BME-vel dolgozunk.. Néhány IVSZ-es megoldás felkeltette a Digital Europe, a V4 országok érdeklődését is, így dolgozunk azon is, hogy a Digitalismegoldasok.hu portál több nyelven is elérhető legyen az európai országok kkv-i számára. 

 Az ülést a munkacsoport vezetői által előadott prezentáció zárta, amely során azokat az iparági lehetőségeket, kihívásokat vették sorra, amelyek most leginkább foglalkoztatják a területen dolgozó cégvezetőket. Az esemény végén kialakult kötetlen beszélgetésben elhangozott legjellemzőbb vélemények szerint továbbra is óriási energiákat kell mozgósítani ahhoz, hogy a kkv-k felismerjék, majd alkalmazzák is a digitális megoldásokat, ezért közös érdek, hogy a Munkacsoport továbbra is megossza a rendelkezésére álló tudást a tagokkal, valamint olyan eseményeket szervezzenek, ahol a személyes találkozás még jobban elősegítheti a digitalizációs törekvéseket. 

 A Munkacsoport célja, hogy a sokakat akadályozó covidos időszakot követően rendszeresen és jól meghatározott témák mellett tudja összehozni az iparág szereplőit, így arra kérünk mindenkit, hogy aki részt szeretne venni a MCS munkájában, szeretne egy-egy témát megvitatni, vagy egyszerűen csak információra van szüksége, az keresse Öchlsläger Gábort az ochlslager.gabor@ivsz.hu email címen.