Ismét keressük a 40 év feletti női példaképeket a digitális gazdaság területén

2023.12.11

Másodjára hirdeti meg az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a WiTH Egyesület (Women in Technology Hungary) a „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázatot. Keressük a szakmájukban kiemelkedő innovatív, inspiráló, valamint az év csapatjátékosa jelölteket, akik példaképként szolgálhatnak a technológiában dolgozók, valamint a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, és akik munkáján keresztül megismerhetjük a digitális gazdaságban és a technológiában rejlő lehetőségeket.   Idén az oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó nők díjazására létrehoztuk az oktatásért különdíjat is.

Az IVSZ és a WiTH Egyesület újból fókuszba szeretné helyezni azokat a nőket, akik példaképek a szakterületükön, ezért a 2022-ben nagy érdeklődéssel övezett „40 év feletti női példakép a digitális gazdaságban” pályázatot ismét meghirdetjük.

Tavaly közel 50 olyan női munkavállalót jelöltek, akik kiemelkedően hozzájárultak közösségük sikeréhez akár technológiai tudásuk, akár a fiatalabb generáció mentorálása, tanítása, akár szakmájuk, vagy a digitális technológiák népszerűsítése révén.

Az IVSZ legújabb, Egyenlítő Alapítvánnyal végzett közös kutatása is azt mutatja, hogy a különböző női karrierutak megismerése elengedhetetlen a máig férfias területként elkönyvelt STEM-szakmák népszerűbbé tételében. Ma ugyanis hazánkban az európai átlaghoz képest is jóval kevesebb nő választja a mérnöki, természettudományos és informatikai pályát, mint férfi. A fókuszcsoportos vizsgálatunkban megkérdezettek között sokan kiemelték, hogy a női példaképek bemutatásának nagy szerepe lehet a kedvezőtlen tendencia megváltoztatásában.

A digitális gazdaságban fennálló munkaerőhiány, az utánpótlás biztosítása miatt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ráirányítsuk a figyelmet azokra a munkavállalókra, akikben hatalmas potenciál van, de a bennük rejlő lehetőségeket csak ritkán használjuk ki. Az IVSZ több kutatást végzett annak érdekében, hogy a nőkkel, valamint az 50 év felettiekkel egyaránt számoljanak a digitális ökoszisztémában működő vállalkozások.

E törekvésünket erősíti tovább ez a pályázat is, amelyben a WiTH Egyesülettel újból keressük azokat az IKT-szektorban, vagy a digitális gazdaság más iparágaiban dolgozó nőket, akik nap mint nap tesznek a szakma elismertségéért, a digitális átállás – és ezen keresztül az egész gazdaság – előmozdításáért. Szeretnénk láthatóvá tenni azokat a 40 év feletti nőket, akikre méltán büszkék lehetünk, és rajtuk keresztül inspirálhatjuk a jövő nemzedékét vagy épp a karrierváltókat. A pályázaton keresztül ezen kívül a munkáltatók figyelmét is fel szeretnénk hívni arra, hogy a 40-50 év felettiek, vagyis az X-generáció tagjai magas szakmai tudással, évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal tudnak hozzájárulni a vállalat életéhez és értékéhez.  

A pályázat célcsoportja

Az elismerésre jelölhető minden olyan, 40. életévét betöltő nő, aki az alábbi kritériumok bármelyikének megfelelnek.

Jelölni egy közösség tud – ez lehet szakmai szervezet, gazdasági társaság, kormányzati hivatal, civil szervezet, oktatási intézmény –, amely innovatív és nyitott gondolkodású, büszke női alkalmazottaira, vagy a vállalkozóként körükben dolgozó nők teljesítményére, és amely szívesen mutatna példát női munkavállalóikon keresztül a szervezeti diverzitásra.

Idén a jelöltek az alábbi kategóriákra jelölhetők(egy szervezet több jelölést is leadhat):

Innovátor:

Azok a nők, akik a technológiai/mérnöki és IT munkakörben kiemelkedő eredményeket értek el (pl. STEM területen kiemelkedő teljesítmény, tech cég fejlesztője, vezetője stb.).

Inspiráló nő:

Azok a nők, akik mindennapi munkájuk során sokat tettek a technológia, a digitalizáció és az informatika, infokommunikáció, hírközlés és elektronikai szektor elismertségéért. Ebbe a kategóriába várjuk azokat a szakembereket, akik meghatározó szereplői a digitális gazdaságnak, munkájukban olyan kiemelkedő teljesítményt értek el – beosztástól függetlenül –, amellyel példaképei lehetnek a technológiai szektornak (pl. szervezetirányítás, szervezeti egység irányítása, projektirányítás, digitalizáció társadalmi elismertségének növelése stb.).

Az év csapatjátékosa:

Azok a nők, akik különösen az informatika, távközlés, technológia területén, IT/mérnöki munkakörben és az IKT szektorban – beleértve a kormányzati, állami vállalatokat, nonprofit szervezeteket – értek el kiemelkedő teljesítményt, beosztástól függetlenül, ez lehet például innovációs terület vagy egy digitalizációs projekt bevezetése stb.  Ebbe a kategóriába várjuk azon nők jelölését, akik nem vezető beosztásúak, de tudásuk, tapasztalatuk, a szervezetben betöltött szerepük elengedhetetlen az eredményességhez.

Különdíj az oktatásért:

Ebbe a kategóriába várjuk azon nők jelölését, akik példaként szolgálnak a pedagógusi munkásságukért, maradandót alkottak a reál tantárgyak (matematika, fizika, kémia, informatika) népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A díj célja, hogy hozzájáruljon a tanári munka erkölcsi elismeréséhez, egyben példát mutasson a gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, hiszen az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik. Ebbe a kategóriákba várjuk a közoktatásban, alternatív oktatásban, valamint az egyetemen dolgozó tanárok, oktatók jelölését.

A jelölés/pályázat menete 

A pályázatokat 2024. február 2-ig lehet benyújtani az alábbi jelölési űrlapon keresztül, amelyben részletesen be kell mutatni a jelöltet és megindokolni a jelölését.

A teljes pályázati felhívás itt érhető el. Kérjük, a pályázat benyújtása előtt figyelmesen olvassa végig!

Minden jelölő szervezetet biztatunk arra, hogy kérdéseikkel, problémáikkal keressék meg a kiíró szervezet valamelyikét, vegyék igénybe az e-mailes, telefonos konzultáció lehetőségét! Konzultációért kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Kudari Nóra: kudari.nora@ivsz.hu Tel: +36703922045

Az elbírálás folyamata és eredményhirdetés 

A jelöltek elismeréséről öttagú Bíráló Bizottság dönt, amely összetételénél figyelünk a diverzitásra, így a bizottság tagjai között megjelennek: nők, férfiak, különböző generációk, munkakörök és beosztások, a munkaerőpiacon megjelenő gazdasági társaságok, valamint a versenyszféra, a kormányzat és az oktatás szakmai érdekképviseletei.

A zsűrinek jogában áll a pályázatok minőségének függvényében egyéb díjat is odaítélni.

díjátadás tervezett időpontja: 2024. február vége

A pályázatról készített sajtóközleményünket itt olvashatja el.

Pályázati adatlap

Díjra Jelölt személy

Pl.: +36203004000




A pályázó adatai (szervezet esetén)

Pl.: +36203004000
Max. 500 karakter.

A jelölt bemutatása

Max. 1000 karakterben kérem itt mutassa be miért gondolják példaképnek a jelöltet
Max. 1000 karakter
Max. 500 karakter. (pl. szemléletváltás, civil kezdeményezés, oktatás, társadalmi innováció, stb.)