A digitalizáció alapjaiban alakítja át a munka világát

2016.11.24

A digitalizációnak a munkaerőpiacon is lesznek nyertesei és vesztesei, ezért a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt fel kell készülniük a soha nem látott változásokra. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) által rendezett konferencián az IVSZ részvételével vitatták meg a digitalizáció munkaerőpiaci kihívásait.

Mácz Ákos, az IVSZ public affairs igazgatója

Mácz Ákos, az IVSZ public affairs igazgatója

A digitalizáció soha nem látott sebességgel mindent átalakít, hagyományos struktúrákat bont le, és újakat épít, nincs ez másképp a munka világával sem. Az alacsony szaktudást igénylő, egyszerű, ismétlődő munkákat váltja ki először a digitalizáció, miközben komplexebb, új, digitális kompetenciákat igénylő munkaköröket hoz létre. Átmenetileg ezért digitális munkaerőhiány is kialakulhat, ahogy ezzel Magyarország is szembesül – emelte ki hozzászólásában Mácz Ákos, az IVSZ public affairs igazgatója, majd ismertette a szervezet által elkészített Digitális Munkaerő Programot.

Both Vilmos, a DJP állandó szakértője

Both Vilmos, a DJP állandó szakértője

A digitális átalakulásban meghatározó szerepe van az államnak, ezt ismerte fel Magyarország is, amikor megalkotta a Digitális Jólét Programját – fejtette ki Both Vilmos, a DJP állandó szakértője. A program keretében megalkotott és mára nemzetközi érdeklődésre is számot tartó Digitális Oktatási Stratégia a kor digitális kihívásaira ad válaszokat és konkrét programjaival alapjaiban alakítja át a hazai oktatást a következő években. A következő nemzedéket fel kell készítenünk arra, hogy a megszerzett tudás rövid időn belül elavul, és képesnek kell lennünk aktív, munkával töltött éveink során többször is megújulnunk – fogalmazott a szakember.

Kelemen Géza, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke

Kelemen Géza, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke

A mesterséges intelligencia jelentőségéről és az üzleti életre gyakorolt hatásairól fejtette ki véleményét Kelemen Géza, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke. Álláspontja szerint a digitalizáció során keletkező jelentős mennyiségű adatok feldolgozása és hasznosítása az üzletvitelt alapjaiban alakítja majd át. Az üzleti intelligencia alkalmazása versenyelőnyt jelent a vállalkozásoknak, lehetőséget és kockázatot a munkavállalóknak. Várható hatásaira pedig az érdekeltek együttműködésével lehet felkészülni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke hozzászólásában az állam és piac együttműködését sürgette. A szakszervezeti vezető szerint a témával azért lenne érdemes a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán belül is foglalkozni, hogy a kormány és a szociális partnerek is végig gondolják azokat a lehetséges lépéseket, amelyek révén az egyén versenyképessége és a vállalkozások piaci környezete, bevételei is emelkedhetnének.