Idén Magyarországon rendezik a középiskolás fizikusok bajnokságát (IYPT)

2024.07.01 - 07.31

Budapest

2024 júliusában 35 ország közel 350 fővel képviselteti magát az International Young Physicists Tournamenten (IYPT) Budapesten, amely az egyik legrangosabb nemzetközi középiskolás fizika csapatverseny. 

Ahogy az IVSZ és az Egyenlítő Alapítvány kutatásából kiderült, jelenleg itthon az európai uniós átlagnál kevesebb fiatal választja a felsőoktatásban a természettudományi, mérnöki, informatikai területeket, miközben a munkaerőpiacon hiány van a jól képzett munkaerőből ezeken a területeken.  

Ezt a hiányt is igyekszik csökkenteni az International Young Physicists’ Tournament, amelynek szervezői ezzel a versennyel is felkeltik a középiskolások érdeklődését a fizika iránt.  A verseny során az öt fős diákcsapatok egy teljes évig önállóan végeznek tudományos kutatást a kiírt fizikai kutatási problémákban. A verseny inkább következtetésorientált, mivel a résztvevőknek kísérleteket kell tervezniük és végrehajtaniuk, és a kísérletek eredményéből érvelve következtetéseket kell levonniuk. 

Ezt követően az 1 év alatt elért eredményeiket angol nyelven egy szakmai vita keretében prezentálják, a legjobbak pedig a nemzetközi mezőnyben is megmérettethetik magukat. 

Ez a nemzetközi mezőny találkozik 2024 júliusában Budapesten, az eseményhez pedig támogatóként még lehet csatlakozni.  

A csapatverseny további részleteivel és a támogatási lehetőségekkel kapcsolatban Takács Zita tud tájékoztatást adni a zita.takacs@click-on.hu e-mail címen.