„Remélem, hogy minden elnökségi pozícióra, így az elnökire is több jelentkező lesz”

2023.04.13

Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke a szervezet elmúlt évének legfontosabb eseményeiről, aktuális terveiről és a közelgő közgyűléssel kapcsolatos várakozásairól nyilatkozott. 

Június 7-én lesz az IVSZ következő közgyűlése. Jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt egy esztendőre, mérleget vonjunk és kijelöljük a következő időszak céljait. Nézzük először meg, mi történt a 2022-es közgyűlés óta. Hogyan értékeled a szervezet működését?  

Ahogy a mondás tartja, „The past is behind, learn from it”, nem szeretek a múltba révedni, de szükségesnek tartom levonni a konzekvenciákat. Annak idején azért vettem át az elnöki tisztséget Laufer Tamástól – aki bő egy évtizeden át roppant nagy energiákat mozgatott meg az IVSZ és az egész szakma érdekében és állította új pályára a szervezetünket –, mert hittem abban, hogy a mindennapi működés biztosítása, a szakmai érdeképviselet végrehajtása és az organikus növekedés már nem lehet kielégítő cél. Az IVSZ nagyon hamar felismerte, hogy a digitalizáció nem csupán informatikai kérdés, és magát nagyon helyesen a digitális gazdaság mentoraként pozícionálta. Meggyőződésem volt, és csak tovább erősödött bennem, hogy ennek az elnevezésnek csak akkor tudunk tartósan megfelelni, ha tagi bázisunkat kiszélesítjük. Ennek az építkezésnek már tavaly is látszott az eredménye: olyan tagok jelentkeztek az IVSZ elnökségébe, és kaptak bizalmat a tagságtól, akik nem a szűken vett informatikai és távközlési szakmát képviselik, hanem a magyar gazdaság más ágazatainak meghatározó szereplői és ebben a minőségükben is napi szinten néznek szemben a digitalizáció kihívásival. Nem álltunk meg, folytatjuk a tagtoborzást a digitalizálódó vállalatok meghatározó képviselői körében, és ebben a munkában sikeresnek látom magunkat. 

Tavaly, még a közgyűlés előtt, megalkottuk „Az összefogás a digitális Magyarországért” szakmai kiáltványunkat, amelyben négy pillérre helyeztük a magyar gazdaság és társadalom előtt álló szükséges és nem megkerülhető feladatokat. A tavaly nyár elején felálló új magyar kormány illetékeseivel e szakmai anyag alapján kezdtük meg az egyeztetéseket és ennek eredményeként stratégiai együttműködést kötünk a Digitális Magyarország Ügynökséggel (DMÜ). Ennek ellenére önkritikusan meg kell jegyeznem, hogy a pillérekben megfogalmazott kihívások ma még aktuálisabbak, mint egy évvel ezelőtt és e téren sok a tennivaló.   

Még egy dolgot fontosnak tartok megjegyezni: az IVSZ tudatosan felvállalja, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell kapnia a digitalizációban. Ezzel a szervezet jó példával jár elől, és külön figyelmet fordítunk arra is, hogy más példaképeket is bemutassunk. Tavaly októberben a Women in Technology Hungary Egyesülettel (WiTH) együttműködésében meghirdetettük „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázatot, amely nagy visszhangot keltett a szakma szűken vett határain túl is.  

Az idézet mondás folytatódik, mégpedig azzal, hogy „The future is ahead, prepare for it.” Mik az aktuális terveid? 

A terveim nem térnek el attól, amit néhány éve megfogalmaztam. Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatait fel kell dolgoznunk és valóban fel kell készülnünk a közeljövő kihívásaira. A pandémia – amely gyakorlatilag meghatározta az elnöki ciklusomat – megmutatta, hogy szükség esetén milyen gyorsan és átfogóan lehet átállítani óriási szervezeteket is digitális működésre. A kihívás az, hogy az érintettek megértsék, nem csak egy járvány jelent változtatási szükségességet. Most például a mesterséges Intelligencia (MI) elterjedése követeli meg a reakciót. Ez világszerte reakcióra sarkallja az érintetteket, vállalkozásokat, szabályozókat, szervezeteket és az egyéneket is – az IVSZ a szakmai észszerűség hangja akar lenni ebben a társadalmi szintű vitában. Az IVSZ évek óta következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy a technológiai fejlődés, a digitális transzformáció olyan történelmi kitörési lehetőséget jelent a magyar gazdaság számára, amely segíthet kihúzni a nemzetgazdaságot a közepes fejlettség csapdájából. Nem alábecsülve a MI alkalmazásával kapcsolatos adatvédelmi és etikai kockázatokat, véleményünk szerint az MI-megoldások terjedésével kapcsolatban nem a tiltás és a védekezés, hanem a megértés, tanulás és felkészülés a követendő hozzáállás mind az egyes országok, mind a vállalkozások, mind pedig a munkavállalók részéről. 

A nagyvállalatok integrálása az IVSZ-be – mint már jeleztem – jól halad, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a hazai gazdaság derékhadát jelentő KKV-k európai összehasonlításban nagyon le vannak maradva a technológiai modernizációban. A gazdaság egészének fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy növeljük a digitális érettségüket. Ez „Az összefogás a digitális Magyarországért” kiáltványunkban is központi figyelmet kap, de a jövőben erre nagyobb energiát kell fordítanunk és meg kell találni a megfelelő szövetségeseket ehhez a harchoz.  

Az idei közgyűlésen hét pozícióról, köztük az elnökiről is szavazni fognak a tagok. Mire számítasz? Mivel készülsz? 

Remélem, minden pozícióra, így az elnökire is több jelentkező is lesz. Ez egyrészt mutatja, hogy a digitális gazdaság előmozdítása egy széles körnek fontos, másrészt így lehet érdemben irányokról, hangsúlyokról, prioritásokról vitatkozni. A stratégiánkat a kiáltványunkban világossá tettük, ennek mentén folytatjuk és szélesítjük ki a munkánkat a teljes digitális gazdaság fejlesztése érdekében, a digitalizálódó vállalatok mind nagyobb arányú bevonásával. Ez egyfajta szintlépés, amely elengedhetetlen a tagság erősítéséhez, színesítéséhez. Hiszem, hogy ez a szélesebb platform lehetőséget ad arra, hogy tagjaink és a digitális gazdaság érdekeit nagyobb erővel a hátunk mögött képviseljük, a vállalkozások üzleti lehetőségeit szélesítsük, versenyképességüket mind jobban növeljük. The present is here, live it! 

Az IVSZ 2023-as Közgyűlésével kapcsolatos további információkért kattints IDE.