Kkv digitalizáció északi rokonainknál

2021.11.12

A végeláthatatlan tó vidék fenyvesekkel, a süppedő moha fövenybe ágyazott áfonyabokrokkal és a felszín alatt húzódó nikkel telérekkel. Ez Finnország Kainuu régiója a Szentendrénél alig nagyobb fővárossal Kajaanival. A városban működő egyetemre hívtak meg előadni kisvállalkozóknak, akik valami miatt érdeklődnek az ipari digitalizáció iránt – Tordai Balázs, az IVSZ Ipar4.0 szakértőjének útibeszámolója.

Kkv digitalizáció északi rokonainknál

Az egyetem az Inno Provement projektben velünk dolgozó finn kollégáktól értesülhetett arról, hogy az IVSZ, amióta a zászlajára tűzte a “Szövetség a digitális gazdaságért” jelmondatot, egyik alapítója volt a Nemzeti Technológiai Platformnak, amely az IFKA-val közös projektjében felmért 1000 kkv-t, stratégiai és konzultációs támogatást adott és részletes fejlesztési tervét készíttette el már számos digitalizálódni vágyó magyar vállalkozásnak.

Kkv digitalizáció északi rokonainknál

Így csináljuk mi…

Tudhattak arról is, hogy az elmúlt két évben szövetségünk részt vett olyan ágazatok digitalizációs stratégiáinak kidolgozásában, mint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az IOT. Eljuthatott hozzájuk az a hír is, hogy a BME FIEK-kel 2017-ben nyitottunk egy Ipar 4.0 Technológiai Központot, hogy a TK szakértőkkel közösen a bochumi Ruhr Egyetem vezetése alatt készítünk egy digitalizációs mentorokat képző komplex tananyagot. Lehet, hogy utána olvastak annak is, hogy az Iposszal szövetségben százas nagyságrendben láttunk hozzá az építőipari tervezők és kivitelezők között tátongó digitális szakadékot betemetni.

Mindezek érdekelték őket és ezért hívtak meg a régió egyetemére előadni arról, hogy mik az eddigi tapasztalataink és hogy milyen transzformációs utat javaslunk a finn régió ipari vállalkozásainak. Az IVSZ partnerekkel közösen kidolgozott módszertant ismertettem a hibrid eseményen. Az általunk elképzelt átalakítási folyamatot egy dedikált szakértő irányítja.

A pandémia ott is fenyegető negyedik hulláma miatt viszonylag kevesen hallgatták élőben az előadásomat, de a felkészült egyetem egész napos online közvetítését több mint 25 vállalkozó követte.

A három fázisos folyamat egy előkészítő szakasszal záródik, melyben konszenzusra kell jutni a szükséges változtatások területeiről. Ezt egy alapos feladatmeghatározó szakasz követi, mely a bochumi Ruhr University által kidolgozott ADOPTION módszer alkalmazásán alapszik. A szakasz végére világos döntési helyzetbe kell hozni a döntéshozókat. A végrehajtás már a részletes tervek alapján meghozott döntések sorozatával vág neki a megvalósításnak, mely folyamatosan visszaméri és korrigálja az esetlegesen módosítandó elemeket.

És így csinálják ők…

A finn felsőoktatási intézmények többnyire megoszlanak az alapkutatásokért felelős tudományegyetemek és az alkalmazott tudományokra specializálódott egyetemek között. A Kajaaniban működő University of Applied Sciences olyan szakembereket képez, akik olyan ismeretekkel rendelkeznek, amelyek az ipari vállalatok aktuális igényét kielégítik. Az egyetem ezt a feladatát úgy képes ellátni, hogy az állami és regionális forrásokon túl a régió vállalkozásaival, elsősorban a nikkelbányával szimbiózisban él.

Kkv digitalizáció északi rokonainknál

Az egyetem a támogatásokért cserébe a humánerőforrás folyamatos utánpótlásán kívül felvállalja a régió felnőttképzési és sokszor a vállalkozások K+F feladatait is. Kötelességüknek érzik, hogy a térségi startupok és kkv-k el legyenek látva olyan naprakész információkkal, melyek a sikeres fejlődésükhöz járulnak hozzá. Olyan laborokat szerelnek fel, ahol a hallgatók és a vállalkozók közösen kísérletezhetnek robotokkal, virtuális valósággal. Olyan szuperszámítógépet építettek itt fel, amely kapacitását tekintve a legvadabb MI feladatok megoldását is lehetővé teszi.

A magas technológiai felkészültség mellett hihetetlen alázattal fordulnak a helyi vállalkozók felé. A regionális ágazati klaszterekkel együttműködve megpróbálnak minél több olyan feladatot levenni róluk, amivel előkészíthetik őket a vállalkozásuk korszerűsítésére.

Összességében rendkívül pozitív élmény volt az egész rendezvény, köszönhetően az egyetem rektorának, a közreműködő finn kollégák elkötelezettségének és vendégszeretetének. A rokoni találkozót egy remek rénszarvassteakkel koronáztuk meg, szóval senki se lepődjön meg, ha a Mikulás az idén gyalog érkezik.