Az IVSZ cselekvési javaslatai az ukrajnai orosz agresszió nyomán kialakult helyzetben

Azonnali cselekvésre, segítségnyújtásra szólítja fel tagjait és a régió infokommunikációs piacán tevékenykedő cégeket az IVSZ az orosz-ukrán háborús helyzet miatt.  Az iparági szövetség olyan konkrét javaslatokat fogalmazott meg a magyar és az uniós döntéshozók, illetve a közép-európai IKT-szektor számára, amelyek a digitalizáció és az infokommunikáció eszközeivel segíthetnek enyhíteni a kialakult krízist.

A DIGITALEUROPE tagjaként az IVSZ is csatlakozott a szervezet által a NATO és az EU döntéshozóihoz intézett felhíváshoz[1], amely szerint az európai országoknak támogatniuk kell a kibertérben való védekezésben is Ukrajnát. A DIGITALEUROPE kiáltványában hangsúlyozta, hogy az uniós országok maguk is fejlesztésre szorulnak ezen a területen, hiszen a tagállamokban jelenleg mintegy 200 ezer kiberbiztonsági álláshely nincs betöltve. Nyolc másik szervezettel közösen ugyancsak támogatja az IVSZ a régiós infokommunikációs szervezeteket tömörítő CEE Digital Coalition kiberbiztonság fokozását célzó felhívását.

A felhívásokat követően további konkrét lépések, intézkedések mielőbbi megtétele is szükséges: az Ukrajna elleni orosz invázió humanitárius katasztrófát okozott. Éppen ezért mindenkinek erkölcsi kötelessége, hogy lehetőségeihez mérten hozzájáruljon saját területén a következmények enyhítéséhez, az otthonukból elmenekülni kényszerültek körülményeinek és kilátásainak javításához. Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért ezért olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek az iparágban dolgozó ukrán kollégáknak – akik közül sokan a harctéren vannak, vagy családjukkal együtt egy óvóhelyen várják a harcok elcsendesülését – és a milliónyi ukrán menekültnek egyaránt javíthatnak a helyzetén.

Felhívjuk tagtársainkat, illetve a hazai, a közép-európai és a globális informatikai vállalkozásokat és a digitalizációban érdekelt cégeket, hogy akár az alábbi javaslatok mentén, akár saját kezdeményezéseikkel járuljanak hozzá a menekülésre kényszerülők körülményeinek javításához:

 1. Kommunikációs eszközök és infrastruktúra biztosítása ahhoz, hogy kapcsolatban maradhassanak rokonaikkal és ismerőseikkel, illetve a későbbiekben részt tudjanak venni az oktatásban és távmunka formájában munkát is tudjanak vállalni.
 2. Digitális iskolai oktatás megszervezése a Magyarországra és a környező országokba menekült gyermekek számára, igénybe véve a hazájukat szintén elhagyni kényszerült tanárok segítségét.
 3. Képzési platformok, tananyagok és tanári/mentori támogatás mindazoknak, akik akár ukrán, akár magyar vagy angol nyelven folytatni tudják megkezdett tanulmányaikat.
 4. Alapvető digitális kompetenciák fejlesztése azok körében, akik nem rendelkeznek megfelelő digitális tudással a modern kommunikációs eszközök használatához, és ez kizárja őket a távoktatás és a távmunka világából.
 5. Jelenléti és online platformokon zajló nyelvoktatás azoknak a menekülteknek, akik sem a befogadó ország nyelvén, sem pedig angolul nem beszélnek.
 6. A roamingdíjak eltörlése a mobiltelefon előfizetésekre (ahogy ezt a hazai szolgáltatók és egyes piaci szereplők már meglépték), azaz az uniós tagállamok állampolgáraival azonos feltételek biztosítása az ukrán állampolgárok számára az EU-ban egységesen – legalább a háborús helyzet alatt.
 7. Határozott fellépés az álhírekkel, dezinformációs kampányokkal szemben valamennyi kommunikációs platformon, a közösségimédia-szolgáltatókkal együttműködésben
 8. Online, mobil eszközökön is könnyen és több nyelven is elérhető, információs platform létrehozása, az alapvető karitatív, idegenrendészeti, egészségügyi, jogi, közlekedési információkról, az elérhető segítségekről     
 9. A menekültek gyorsított munkába állásának lehetővé tétele a szükségtelen bürokratikus folyamatok eltörlésével, a „digitális nomádok” esetében tavaly nyáron bejelentett “fehér kártyához” hasonló módon elősegítve az egyszerűsített munkavállalást.,
 10. Az IT-szakemberek számára gyorsított elhelyezkedési lehetőség – akár annak lehetővé tételével, hogy keresetük egy részével a hazájuk védelmében fegyvert fogó kollégáik családjait támogassák.
 11. Az önkéntesként vagy besorozott katonaként a munkából kiesett ukrán IT-szakemberek családjainak, gyermekeik iskoláztatásának támogatása. Az elesettek gyermekei számára ösztöndíj létrehozása.
 12. A fokozott kiberbiztonsági fenyegetettségről edukációs kampány a magánfelhasználók és a kkv-k számára – elsősorban az adatokat megsemmisítő kártevőkkel szembeni védekezés lehetőségeiről. A rendszerekben igen súlyos digitális pusztítást végző kártevők aktivitása jelentősen emelkedett az orosz-ukrán háború kitörése óta. Mivel az egyik kártevő kifejezetten akadályozza a különböző adatvisszaállító szoftverek működését, ezért a biztonsági másolatok készítése és megfelelő védelme most különösen fontos.

 

További információ, kérés, kérdés esetén az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésre:

 Kudari Nóra
programmenedzser
+36 70 392 2045
kudari.nora@ivsz.hu

[1] https://www.digitaleurope.org/news/sanctions-are-not-enough-ukraine-needs-immediate-cybersecurity-support/