Az IVSZ szakmai támogatást ajánl a leendő magyar biztosnak

2014.10.02

A felvetésre Navracsics Tibor úgy reagált, hogy a felsőoktatási rendszereknek meg kell felelniük a munkaerőpiaci elvárásoknak. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felajánlja szakmai támogatását a leendő magyar biztosnak, valamint összefogást sürget a Magyarországon is jelentkező probléma hazai megoldására.

Közismert, hogy a magas munkanélküliség ellenére az infokommunikációs területen komoly szakemberhiánnyal küzdenek a munkaadók. A jelenlegi tendenciák fennmaradásával mintegy 900 ezer ICT (információ- és kommunikációtechnológiai) szakember fog hiányozni az ágazatból. A probléma megoldása és Európa versenyképességének hosszú távú növelése érdekében az Európai Bizottság 2013 márciusában indította el a Grand Coalition for Digital Jobs kezdeményezést.

Európa egészéhez hasonlóan Magyarországon is hasonló a helyzet: jelenleg hozzávetőlegesen 10 ezerre tehető a betöltetlen informatikus állások száma, de ez a szám nagyobb is lehet, mert a piaci keresletet ennél tágabban érdemes értelmezni. Az informatikai tudás ugyanis nem áll meg az országhatároknál, az ágazatban sok szakember dolgozik Magyarországról külföldre, van, aki külföldre megy, míg mások külföldről dolgoznak Magyarországra. A szakemberhiány globális probléma, ezért a megoldást – amely hazai vonatkozásban, egyes becslések szerint évi 150-250 milliárd forinttal növelhetné a nemzetgazdaság teljesítményét – Magyarországon is ebben az összefüggésben érdemes keresni.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 22 éve képviseli az infokommunikációs szakma érdekeit, igyekszik rámutatni a problémákra, felhívni a figyelmet a lehetőségekre és megoldási javaslatokat dolgoz ki. Az informatikai oktatás minősége és teljesítménye immár két évtizede folyamatosan napirenden van, a Szövetség ezért kiemelt figyelmet szentel az oktatás kérdésének. Ez idő alatt az informatika gyökeresen átalakult, a hozzá fűződő tudás zárt körben fejlesztett szakmai kompetenciából az élet minden területét átszövő készséggé vált. A nagy horderejű és dinamikus átalakulásra az oktatási rendszer nem tud kellő gyorsasággal reagálni, ezért a munkaerőpiacon hiány keletkezik a megfelelő informatikai tudással rendelkező szakemberekből.

Ezt a problémát sem az informatikai szakma, sem a kormányzat nem tudja önerőből megoldani, hiszen mély, strukturális problémákról van szó. A közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerőpiaci közvetítők, informatikai és nem informatikai vállalatok teljes összefogására és akciótervre van szükség ahhoz, hogy érdemi változás történjen.

Az IVSZ megoldást keresve, 2014 nyarán a szakma képviseletében „Összefogás a digitális munkahelyekért” néven felvállalta a Grand Coalition for Digital Jobs magyarországi, nemzeti szintjének koordinációját, az előkészítések, csatlakozások és felajánlások így már javában folynak. A Szövetség jelenleg azon dolgozik, hogy pontosan feltérképezze a betöltetlen IT-munkahelyek számát, szerkezetét és dinamikáját. Ez lehet a kiindulópont ahhoz, hogy az érintett felek, a kormányzat, az oktatási intézmények és a munkaadók bevonásával konkrét programot dolgozzanak ki a szakemberhiány csökkentésére. Az IVSZ addig az érintett felekkel, a gazdaság-, a foglalkoztatás- és az oktatáspolitikáért felelős vezetőkkel, valamint az informatikai ágazat szereplőivel egyeztet, hogy a program hivatalos indítására olyan akciótervet készíthessen, amely már megoldási javaslatokat is tartalmaz.

A Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége ezúton felajánlja szakmai támogatását Navracsics Tibor kulturális és Ifjúsági polgárjogi ügyekért felelős uniós biztosjelöltnek, valamint az előkészítés szakaszában továbbra is várja mindazon szervezetek, intézmények, cégek és szakemberek jelentkezését, akik ötletükkel vagy aktivitási felajánlásukkal csatlakoznak az európai szintű kezdeményezés hazai megvalósításához.