Az IVSZ az Enterprise Europe Network Magyarországi stratégiai partnere lett

2015.03.03

Az Enterprise Europe Network célja a vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének és exporttevékenységének segítése, a nemzetközi partnerkeresés támogatása. A 2015. január 1-én indult újabb 6 éves periódus során a hazai vállalkozás fejlesztési hálózatot az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) fogja támogatni az informatikai szektorra irányuló tevékenységekben.

Az együttműködés értelmében az IVSZ a magyar IKT szektor kis és közepes vállalkozásai (kkv) számára bemutatkozási és üzletszerzési lehetőséget biztosító nemzetközi rendezvényeket szervez itthon és külföldön, amelynek keretében más szektorok IKT szolgáltatások iránt nyitott érdeklődői számára bemutatják a magyar kkv-k az informatikai szolgáltatásaikat, megoldásaikat és termékeiket jövőbeli üzleti vagy kutatási együttműködés céljával. Az aktív programok mellett az IVSZ részt vesz innovációs auditokban is, ezek során pontosabb képet kaphatnak az érintett hazai cégek felkészültségükről és az előrelépéshez szükséges feladatokról is.

Versenyképesség és szoftverexport

A magyar gazdaság számára az egyik erőteljes kitörési pont a szoftver- és szolgáltatásexport. Egy magyar kisvállalkozás könnyedén tudja elérni az EU teljes 28 tagállamának piacát, de akár a globális piacot is akár egy vidéki telephelyről, úgy, hogy ehhez a megfelelő szakemberek és egyszerű hálózati infrastruktúra szükséges csupán. A magyar szoftverexport kevesebb, mint öt év alatt megduplázódik és már jelenleg is az export hozzáadott értékének 5 százalékáért felel.

Az Enterprise Europe Network  hazai hálózatát a Magyar Nemzeti Kereskedőház koordinálja, amelynek vezérigazgatója dr. Kerekes György a Hálózat éves fogadásán 2015. február 25-én elmondta, hogy a magyarországi hálózat kész támogatni minden olyan magyar vállalkozást, ami fejlődni szeretne és nyitott a külpiacra lépés irányába.

Nyitva a lehetőség a magyar kkv-k előtt

Major Gábor, az IVSZ főtitkára elmondta, hogy „az IVSZ közreműködése a szolgáltatásokban biztosítja, hogy az informatikai szektor megfelelő hangsúlyt kap az Enterprise Europe Network tevékenységeiben, illetve, hogy a szektor igényeit ismerő és azokat a szolgáltatásokba beépítő szakemberek támogatják a következő években a hazai informatikai vállalkozásokat a külpiaca lépésben és a nemzetközi kutatási tevékenységekbe való bekapcsolódásban.”

A 21. században az informatika már nem egy a sok ágazat közül, hanem egy minden szektort átszövő és a versenyképesség és hatékonyság fokozása szempontjából nélkülözhetetlen iparág. Ennek megfelelően az IVSZ célja, hogy a kiváló magyar fejlesztéseket és technológiákat minél több országban és szektorban ismerjék meg és alkalmazzák.

http://www.enterpriseeurope.hu/

http://een.ec.europa.eu/