Az elveszett UFO-jelentés

2021.11.05

IVSZ DIGITALK Podcast

(S03E09)

Bár a földönkívüli élet kutatása történelmi jelentőségű és régóta foglalkoztatja az emberiséget, a technológia rapid fejlődése miatt az elmúlt pár évtizedben az érdeklődés a tetőfokára hágott. Ennek fényében érthető, hogy a nyáron a Pentagon által kiadott UFO jelentést óriási várakozás majd később még nagyobb média hűhó fogadta. Mai adásunkban tudományos, műszaki és társadalmi oldalról vizsgáljuk a dokumentum jelentőségét, illetve feldobjuk azt a költői kérdést is, hogy miért érdekli az embereket ennyire a földöntúli lét? 

Nemrégiben több, mint húsz év UFO megfigyelésekkel kapcsolatos anyagát tette közzé a Pentagon. 144 azonosítatlan repülő tárgyra tér ki a jelentés, amelyek természete és létrejötte kérdéses, de legalább is azonnali módon nem megítélhető. Bár légköri jelenségekhez vagy földi technológiákhoz is kötődhetnek a megfigyelt történések, sok olyan rejtélyes légi jármű tűnt fel a színen, amelyek sebessége és manőverezése meghaladja a ma ismert repüléstechnológiák határait. Az ufók témája és maga a Pentagon-jelentés sokakat mélyen megmozgatott: a politikai szereplőket, hiszen nemzetbiztonsági kérdésről is van szó; a tudósokat, hiszen a megfigyelt jelenségek vizsgálata fontos eredményekhez vezethet a technolóigáinkkal kapcsolatban; és persze legfőképpen a halandó embert is, hiszen téma a hétköznapokban ignorált egzisztenciális kérdésekre irányítja rá a figyelmet.

Az adásban három szakértő vendég segítségével próbáltuk körbejárni a témát, különös figyelmet fordítva a lehetséges műszaki-tudományos implikációkra és magyarázatokra, illetve az UFO jelentés társadalmi jelentőségére:

  • Dr. Pacher Tibor (Puli Space Technologies – ügyvezető igazgató, alapító)
  • Molnár László (Konkoly Csillagászati Intézet – tudományos munkatárs)
  • Dr. Krekó Péter (szociálpszichológus, ELTE – oktató)
  • moderátor: Tóth Máté (IVSZ – digitális tartalom munkatárs)

Hallgassatok ránk a következő adásban is!