A jövő iparágaira koncentrál a 4iG

2021.11.22

Tápai Tamás, a 4iG Nyrt. informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese az IVSZ Menta konferencián mutatta be a vállalat stratégiáját. Az informatika meghatározó szegmens marad a társaság életében, viszont a feltörekvő iparágakban – mint a telekommunikáció és űripar – szintén központi szerepet kíván betölteni a folyamatosan növekvő nagyvállalat. A társaság célterületei közé már nem csak Magyarország, hanem a kelet-közép európai és délkelet-európai régió is hozzá tartozik.

 A jövő iparágaira koncentrál a 4iG

Határozott tervek a jövőre

A 4iG több, mint 25 éve van jelen az informatikai piacon, és ez idő alatt jelentős evolúciós folyamaton mentünk keresztül” – kezdte előadását Tápai Tamás. „Napjainkra Magyarország egyik vezető rendszerintegrátor vállalata lett a társaságunk, az árbevétel az egyik legnagyobb az ICT cégek között. A 4iG a piac változásainak és igényeinek megfelelve folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát és portfólióját. Nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtük meg telekommunikációs távközlési portfoliónk kialakítását. A társaság stratégiája alapján Magyarországon, a kelet-közép európai és a délkelet-európai régióban építhet ki meghatározó pozíciókat.” Tápai Tamás hangsúlyozta: „A 4iG célja, hogy az informatika, a távközlés, távközlési-infrastruktúra és az űripar területén meghatározó vállalatcsoporttá váljon. A három megcélzott ágazat között erős szinergia kialakítására van lehetőség, ami jelentősen javíthatja a vállalat hatékonyságát és versenyképességét – utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy a globális multicégekkel felvegye a versenyt a 4iG.” A vezérigazgató-helyettes hozzáfűzte: „A terveink megvalósításához folyamatosan keressük a hazai és régiós partnereket.

Az akvizíciók mögött

A 4iG három fő területet jelölt ki, amelyek a jövőben kulcsfontosságú szerepet kapnak a vállalat életében. Informatikai szakértelmével közel három évtizede szolgálja ki az ügyfelek igényét, lekövetve a felgyorsult digitalizációs igényeket, emellett látókörébe kerültek újabb technológiai irányok is, amelyek szorosan kapcsolódnak a „klasszikus” informatika világához és a jövőbeni fejlődéshez megkerülhetetlenek. Az építkezés alappilléreit a 4iG csoport leányvállalatai biztosítják, amelyek már rendelkeznek az új stratégiai irányoknak megfelelő szaktudással.
Az elsősorban telekommunikációs, illetve IT szegmenseket érintő akvizíciók előkészítése során pedig a 4iG döntéshozói kiemelten vették figyelembe a jelen és jövő technológiai trendjeit. A robotika, az automatizálás, az 5G technológiák, a mesterséges intelligencia, a fintech megoldások, a kiberbiztonság, a blockchain, az ipar 4.0 és a drón technológia egyaránt kiemelkedő fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, az elkövetkező időszakban pedig üzletileg is mérhető növekedésre lehet számítani ezekben az ágazatokban.

Miért pont telekommunikáció és űripar? Mit keres a 4iG a balkáni régióban?

Tápai Tamás szerint ebben a három iparágban továbbra is óriási növekedési potenciál rejlik. Ráadásul a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozás küszöbén állnak, amely jelentős fellendülést hozhat az érintett országok gazdaságában, így az ICT szektorban is. A megfelelő kompetenciával és szolgáltatási portfólióval rendelkező vállalatok pedig kiemelkedő növekedést érhetnek el ezeken a piacokon. A Telenor Montenegro akvizíciójával erősített térségbeli jelenlétet hatékonyan támogathatja az informatikai rendszerintegrátor TeleGroup várható tranzakciója – ez utóbbi Montenegró mellett Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is fontos hídfőállást biztosíthat a 4iG és partnerei számára.
A vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a távközlést és az informatikát erős szinergiák – többek között – az „adat”-ok továbbítása, feldolgozása, a távérzékelés kapcsán szóba jöhető informatikai megoldások kötik össze az űriparral. Ezért döntött úgy a 4iG, hogy az első magyar távközlési műhold fejlesztésére és üzemeltetésére alapított CarpathiaSat mellett, az iparág elismert globális szereplőjének, az izraeli Space-Communication Ltd. akvizíciójával is erősíti a vállalatcsoportot.

Központban az ember

Tápai Tamás előadásában hangsúlyozta: a 4iG sikerének fő pillére maga az ember, azaz a magasan képzett humán erőforrás. Az erős belső magra épülő csapat folyamatosan bővül és további, kimagasló szaktudással rendelkező munkatársak csatlakoznak a vállalathoz. Októberben már több mint 1900-an dolgoztak a cégcsoportnál, a rendszerintegrációval foglalkozó kollégák száma meghaladta az 1200 főt.

Vizió: a 4iG meghatározó szereplő itthon és a régióban

„2030-ig erős szinergiák kiépítésén, a cégcsoport dinamikus fejlesztésén és a meghatározó szerep megvalósításán dolgozik a 4iG a digitális iparágak területén.” – emelte ki előadásában Tápai Tamás, a 4iG vezérigazgató-helyettese. „A digitalizáció hatalmas lehetőségeket kínál és nyit meg térségünkben, többek között a délkelet-európai országok várható uniós csatlakozásával. A távközlési és az informatikai iparágakban egyaránt szeretnénk nyitni ezen országok felé, valamint Magyarországon tartósan 100-150 milliárd forint forgalmat produkálni. A 4iG meghatározó piaci szereplő kíván lenni itthon és a régióban egyaránt” – összegezte a vállalatcsoport közép-hosszú távú stratégiáját Tápai Tamás.