Videón a Hire Responsibly konferencia előadásai

2021.12.13

A világot érintő változások a munkaerőpiacot sem hagyták érintetlenül. Az IVSZ által november 3-án megrendezett Hire Responsibly Digitális Munkaerőpiaci Konferencia előadásaival, illetve panelbeszélgetéseivel reagált ezekre a változásokra és igyekezett a résztvevőket megoldási javaslatokkal segíteni a felelős, hosszú távon vonzó munkáltatóvá válás útján. Ha lemaradtál róla, vagy csak újranéznéd a konferencia előadásait, kíváncsi vagy az IT szektort érintő aktuális munkaerőpiaci vagy HR témákra, mint például a nők helyzete az IT-ban, az ageizmus, a munkaerőbevonzás és megtartás, generációk a munkaerőpiacon, vagy az IT szektor jelenlegi és jövőbeni trendjei, most itt a lehetőség, hogy visszanézd őket!

Kik és hányan hiányoznak az IT piacról? Jelen és jövő (2021-2025)

A digitális munkaerőhiány aspektusait Both Vilmos előadásából ismerhettük meg. A GINOP 3.1.1 – Programozd a jövőd! kutatás rávilágított hazai munkaerőhiány növekvő tendenciájára. Az adatok azt mutatják, hogy az olló egyre tovább nyílik, a szakember kibocsátás sem mennyiségileg, sem minőségileg nem követi a munkaerő-kereslet növekedését. Sőt a hiány minden területet jelen van és nem csak az IT szakembereket, hanem a lakosság digitális kompetenciáit is érinti. A versenyképesség fenntartásához és a digitális munkaerő fejlesztéséhez komplex stratégia szükséges, a piac számos szereplőjének bevonásával.

A senior munkavállalók megtartása, mint vállalati tudás és érték – Hogyan csináltuk mi?

Harsányi Dóra, a GINOP 5.3.5 projekt vezető tanácsadója bemutatta az IVSZ és IFUA által megvalósított projekt módszertanát és a pilot főbb eredményeit, melynek során 5 IT vállalatot támogattunk szenior munkavállalók bevonzásában és megtartásában, HR folyamataik optimalizálásában.

Megoldások és trendek a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon

Illés József a korábbi, munkaerőhiány témakörét boncolgató előadásokra reflektálva a HR és a munkaerő megtartás szerepét helyezte előtérbe. A változó világ új helyzetek elé állította a vállalatokat és a HR-t: újra kellett gondolni a munkaerőmegtartást, a lojalitást, alkalmazkodni az online tér állította kihívásokhoz. Nem csak a munkavállalók igényeinek változását hozta el a pandémia és a remote/hibrid working: a munkavállalók felismerték, hogy akár itthonról is tudnak dolgozni külföldi vállalatnak. Az erőforrás hazánkban (és a régióban) tartása érdekében a vállalatoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók megtartására.

Az IT szektor átalakuló trendjei, milyen kihívásaik vannak a jelenben és mi várható a közeljövőben?

Az IT szektor átalakuló trendjeiről, a jelenről és a várható jövőről Branyiczki Imre, Deliága Ákos, Illés József, Neumann-Toró Krisztina és Wolf András beszélgettek. Megtudhattuk, milyen kulcskompetenciák összekovácsolása szükséges a jövő vállalatai számára. A résztvevők megosztották tapasztalataikat, miként lehet a munkavállalókat hosszú távon megtartani az egyre inkább kiélezett versenyben. Az elmúlt másfél év megerősítette: az uniformizált válaszok ideje lejárt, ellenben a munkavállalói élmény és az érzelmi kötődés szerepe felértékelődött.

Fireside chat: Ageizmus, azaz milyenek is a 45-50-es munkavállalók?

Juhos Andrea és Kudari Nóra az ageizmus hosszú távú hatásairól beszélgettek. Az idősebb munkavállalók alkalmazása enyhítheti a vállalatok munkaerőhiányát, azonban szükséges, hogy a vállalatok kellő nyitottsággal álljanak a szenior munkavállalóik felé is. A munkavállalóknak ugyanakkor fontos figyelmet kell szentelniük az önmárkájuk építésére, ahhoz, hogy hosszú távon láthatóak maradjanak a munkaerőpiacon. A pozitív változás elérése komplex folyamat, és minden szereplő bevonására szükség van.

Future of work – Hogyan dolgozunk és foglalkoztatunk 10 év múlva?

Koltai Vera Future of Work témájú előadásában bemutatta, hogyan alakította át a pandémia a munka világát. Kitért arra, milyen előnyei és hátrányai vannak és lesznek a remote munkavégzésnek, ez hogyan alakítja a munkatársi elkötelezettséget, valamint megtudhattuk, hogyan gyorsította az elmúlt időszak a digitalizáció folyamatait.

Tedd láthatóvá! #femintech by IVSZ – Nők az IT-ban

Tedd láthatóvá! #femintech by IVSZ kutatás kérdőíves megkérdezésnek eredményeit mutatta be Kudari Nóra. Az előadásból megismerhettük a női IT szakemberek tapasztalatait, élményeit a szektorral, illetve IT karrierjükkel kapcsolatban, valamint a munkáltatói oldal szemszögére is rávilágított. Megtudhattuk, melyek azok a fájdalompontok, amelyekre érdemes odafigyelni a vállalatoknak, ha hosszú távon szeretnének vonzó munkaáltatók maradni a női munkavállalóik szemében is.

Generációk a jövő munkaerőpiacán

Mit jelentenek ma a generációk? Nemes Orsolya előadása rámutatott arra, hogy ahogyan a világ változik, a generáció fogalma is vele változik, a világ változása generációkban is mérhető. A generációs címkézést nem sztereotipizálásra kell használni, hanem a különböző élethelyzetek megértésére. Ha nem generációkban, hanem élethelyzetekben gondolkodunk, olyan vállalati kultúrát teremthetünk, amelyben mindenki megtalálja a helyét.

A bevonzáson túl – a női tehetségek megtartása az IT szektorban

A Tedd láthatóvá! #femintech by IVSZ – Nők az IT-ban előadásra reflektált a női IT tehetségek megtartására fókuszáló kerekasztal beszélgetés. Varga-Baráth Barbara és Takács-Fulai Viktória megosztották tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. A munka magánélet egyensúly fenntartásának támogatása, valamint a nyitott vállalati kultúra megteremtése kulcskérdés nem csak a női munkavállalók megtartásában.

A digitális gazdaság munkavállalói, kik is ők és miként tudnak versenyben maradni?

Egy ideje már nem lehet úgy feltenni (a mérnököket és szakértőket leszámítva) a kérdést, hogy milyen végzettségű, mennyi munkatapasztalattal bíró munkavállalókra van szükség a digitális gazdaságban, hiszen a hívószó: kompetencia. Lovas Zsuzsa Kellner Katalinnal, Szaplonczay Orsolyával, valamint Dr. Zsuffa Ákossal beszélgetett arról, hogy a munkaerőszükséglet keresleti- és kínálati oldal egyre növekvő eltérését többszintű, innovatív kompetenciafejlesztéssel lehet csak orvosolni, azonban ezt nem az egyéb kulcs- illetve szoft kompetenciáktól izoláltan, hanem komplexen célszerű fejleszteni.