A Nagy Testvér és a kontaktuskutatás

2020.05.22

IVSZ DIGITALK Podcast

(S01E08)

A DIGITALK podcast nyolcadik kiadásában egy olyan témát feszegettünk, ami koronavírus ellen folytatott harc egyik legfontosabb, legizgalmasabb kérdése. A digitális kontaktuskutatás fogalma az elmúlt hetekben rengeteg kérdést, kételyt és problémát vetett fel, amit három szakértő vendég (Horváth Katalin ügyvéd, Bárd Imre kutató, valamint Werderits Krisztián alkalmazásfejlesztő) közreműködésével beszéltünk át.

Az IVSZ a kommunikációs csatornáin arra törekszik, hogy minél több hasznos információt, összefüggést, adatot adjon át a digitalizációs és az innovációs ökoszisztémáról. Hogy ez még fókuszáltabban, illetve elmélyültebben történhessen meg, DIGITALK név alatt podcast sorozatot indítottunk, aminek első részét a koronavírus-járványnak szenteltük, a második a digitális bizalom témakörét járta körbe, a harmadik arról szólt, hogy mit és mennyit ér a gazdaság, ha digitális, a negyedik a digitális (táv)oktatásra történő villámváltás tanulságait összegezte, az ötödik a hazai pénzügyi digitalizáció és a PSD2 fejleményeit tekintette át, a hatodikban a minőségi informatikus fogalmát kutatták a szakértők, a hetedik pedig a digitális marketing aktuális kihívásaival, kérdéseivel foglalkozott.

A beszélgetés nem várt apropóját az adta, hogy a felvétel előtt egy nappal jelentette be a kormány annak a „hivatalos” kontaktuskutató alkalmazásnak a megjelenését, aminek a tömeges használatával nyomon követhető, hogy a felhasználó hol járt és kivel volt érintkezésben. A három szakértőnk jogi (Horváth Katalin a CMS Budapest technológiai ügyvédje), társadalomtudományi (Bárd Imre, a London School of Economics kutatója), illetve technológiai, fejlesztői (Werderits Krisztián, társalapító és CTO, Virinnox) szempontból járta körben, hogy mi kell ahhoz, hogy egy ilyen alkalmazás működjön, illetve milyen alternatív megoldások és technológiák segíthetik még ezt a célt.

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de e közben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik.

A következő hetekben rendszeresen jelentkezünk távolról rögzített adásokkal és továbbra is minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk. Hamarosan szó lesz a koronavírus-járvány kapcsán végzett piaci felmérések eredményeiről, a digitális detox fogalmának újra értelmezéséről, valamint az Ipar4.0 vírusjárvány által megváltoztatott világáról.

Hallgassatok ránk!