Egy vírus anatómiája

2020.03.05

Beszélgetés a koronavírusról

(S01E01)

Az IVSZ podcast sorozatának első részében három szakemberrel beszélgettünk a koronavírus-járvány társadalomra, gazdaságra, médiára és általában, a gondolkodásunkra gyakorolt hatásairól.

Az IVSZ, a digitális gazdaság szövetségeként minden kommunikációs csatornáján és felületén arra törekszik, hogy minél több hasznos információt, összefüggést, adatot adjon át a digitalizációs és az innovációs ökoszisztémáról. Hogy az eddigieknél is fókuszáltabban, illetve elmélyültebben dolgozhassunk fel egy-egy témát, DIGITALK néven meetup, illetve podcast sorozatot indítottunk. Az első két DIGITALK meetup témáját az alternatív toborzás, valamint a blockchainben rejlő üzleti lehetőségek adták, a mai eseményen pedig arra keressük a választ, hogy felkészültünk-e a robotok érkezésére. Az első podcast felvételt pedig a koronavírus-járványnak szenteltük.

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de e közben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik. A 30-40 perces epizódok terv szerint kéthetente jelentkeznek és az összes fontos podcast platformon elérhetők lesznek.

Az első podcastba három olyan szakembert (Tófalvy Tamás médiakutató, Kertész János egyetemi tanár, Széchenyi-díjas fizikus, Jónap Richárd, elemző) hívtunk meg, akik a maguk területén mind foglalkoznak, vagy foglalkozni kényszerülnek a koronavírus hatásaival. A közel egy órás beszélgetés során azt próbáltuk megfejteni, hogy miért rengethette meg egy járvány alapjaiban a világ kommunikációs és gazdasági alapjait, kik a legnagyobb nyertesei és vesztesei a fertőzés hullámnak, milyen tanulságai lehetnek az elmúlt hetek eseményeinek, vagyis hogyan viszonyuljunk egy olyan típusú eseményhez, amit a legtöbben most élünk meg először.

Az első adást követően rendszeresen jelentkezünk egy-egy témát alaposan, több oldalról feldolgozó beszélgetésekkel. A közeljövőben szó lesz az Ipar4.0 legfontosabb kérdéseiről, a mesterséges intelligencia által az országnak és a vállalkozásoknak nyújtott hatalmas esélyről, digitális bizalmi kérdésekről, valamint a digitális gazdaságban rejlő lehetőségekről. Minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk.

Hallgassatok ránk!