Villámváltás a digitális (táv)oktatásra

2020.04.03

IVSZ DIGITALK Podcast

(S01E04)

Az IVSZ podcast sorozatának negyedik részében oktatási szakértőkkel, gyakorló tanárokkal, a digitális oktatást kívülről-belülről ismerő szakemberekkel beszélgettünk arról a kihívásról és új helyzetről, amivel az iskolák, a tanárok, és a diákok szembesülnek. A beszélgetést Horváth Ádám (állandó szakértő, DJP) moderálta, a kérdésekre pedig Váczi Dorka (ujpedagogia.hu, Vodafone Magyarország Alapítvány), Prievara Tibor (TanárBlog), illetve Reményi Zoltán (HTTP Alapítvány) válaszolt.

Az IVSZ, a digitális gazdaság szövetségeként minden kommunikációs csatornáján és felületén arra törekszik, hogy minél több hasznos információt, összefüggést, adatot adjon át a digitalizációs és az innovációs ökoszisztémáról. Hogy az eddigieknél is fókuszáltabban, illetve elmélyültebben dolgozhassunk fel egy-egy témát, DIGITALK név alatt podcast sorozatot indítottunk, aminek első részét a koronavírus-járványnak szenteltük, a második a digitális bizalom témakörét járta körbe, a harmadik pedig arról szólt, hogy mit és mennyit ér a gazdaság, ha digitális.

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de e közben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik.

A negyedik epizód két dolog miatt is különleges: ez az első, amit a koronavírus-járvány helyzet sűrűjében vettünk fel és ez az első, ami nem személyesen, hanem távolról, online rögzítettünk. A téma ezúttal a szinte mindenkit érintő oktatás helyzete, hiszen a koronavírus erőszakosan és hirtelen „tenyerelt bele” sok olyan folyamatba, ami már soha nem lesz olyan, mint előtte Az oktatás az egyik legérzékenyebb, ugyanakkor legérdekesebb terepe a jelenlegi változásoknak, nincs, nem volt idő mérlegelni, a szereplőknek azonnal kellett valamerre lépniük, valamilyen megoldást találniuk.

A podcast adással arra vállalkozunk, hogy több oldalról is megnézzük, értékeljük az eddigi történéseket, de legfőképp azt, hogy ez a kényszerű helyzet mire lehet jó a jövőben, lehet-e a jelenleg távoktatásból bármit átmenteni a „békeidőkre”, ha igen, ahhoz hogyan lehet, vagy kell hozzányúlni és főleg, hogy fogjuk hívni? Ki, milyen tapasztalattal bír az eddigieket tekintve és mindezt hogyan tervezi beépíteni akkor, ha újra járhatnak a diákok iskolába.

A következő hetekben rendszeresen jelentkezünk frissen és távolról rögzített adásokkal is: lesz szó a távmunkáról, a minőségi informatikusokról, illetve azok hiányáról, valamint a pénzügyi területtel is foglalkozunk a PSD2-vel az azonnali fizetési rendszer kapcsán. Minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk.

Hallgassatok ránk!