Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

2020.11.10

IVSZ DIGITALK Podcast

(S02E07)

Év elején azt mondtuk, hogy In Digital We Trust. Azóta sok víz lefolyt a Dunán: a Big Tech cégek kongresszusi meghallgatása, kontaktuskutató appokat övező kérdések, és a nemrég megjelent Social Dilemma c. dokumentumfilm. A technológiában, online terekben rejlő lehetőségek a függőség és a polarizálódás kockázatának árnyékában tűnnek fel. A legújabb podcast adásunk arra vállalkozik, hogy új fényt vessen erre a hihetetlenül sok tényezős, bonyolult egyenletre, illetve hogy segítsen színárnyalatokban látni egy sok indulatot kiváltó, sokszor fekete-fehéren megjelenő témában.

IVSZ DIGITALK Podcast: Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

Mit jelent a társas dilemma a befektetőnek, a viselkedésváltoztatás-kutatónak és a mesterséges intelligencia szakértőnek? Milyen üzleti, tervezési és stratégiai dilemmákat von magával az, ha a jelen kihívásaira és a jövő lehetséges forgatókönyveire tekintünk? Társadalmi felelősségünk tudatában hogyan szálazzuk szét a digitalizáció melléktermékeit és az ipar hatásait? Mit kezdjünk ezekkel a melléktermékekkel, és hogyan nézhetne ki a technológia előnyei és hátrányai között kialakuló új, jövőbemutató egyensúly?

Nincsen digitális gazdaság digitális társadalom nélkül. Fontos, hogy az innováció és a digitális szolgáltatások az emberek, a társadalom hosszú távú igényeit szolgálja. Az IVSZ évek óta szem előtt tartja ezt a fajta felelősségvállalást, eseményeinken és tartalmainkban rendszeresen foglalkozunk etikai és digitális bizalmi kérdésekkel. Emellett pedig ebben a témában nyújt segítséget az IVSZ közreműködésével megvalósuló HubIT projekt, amelynek célja, hogy az érintett szervezetek figyelmét felhívja társadalmilag felelős innováció megközelítésre. Mostani adásunk a HubIT támogatásával valósult meg.

HubIT

Hallgassatok ránk!

Pistyur Veronika, a Bridge Budapest non-profit szervezet vezetője ás társalapítója, csapatával egy tudatosabb, felelősségteljesebb hazai vállalati kultúra kialakításán dolgozik. Emellett pedig az Oktogon Ventures partnereként és társalapítójaként, illetve Startup Hungary tagjaként a hazai startup-sikerek kibontakoztatása a célja.

IVSZ DIGITALK Podcast: Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

Dr. Szászi Barnabás egy interdiszciplináris viselkedésváltoztatás kutató csapatot vezet az ELTE-n, valamint ezzel párhuzamosan több állami intézménynél, NGO-nál és nemzetközi cégnél dolgozik viselkedésváltoztató projekteken. Korábban, közgazdász és pszichológus diplomát is szerzett majd a döntéskutatásból PhD-zott, miközben kutatott a Columbia, Oklahoma és a Priceton Egyetemeken is.

IVSZ DIGITALK Podcast: Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

Szirtes Gábor jelenleg az OTT-One Nyrt. Mesterséges Intelligencia üzletág kutatási igazgatója. Korábban az Egyesült Államokban (UCSF, Columbia), Németországban (Tübingen) és itthon az ELTE-n foglalkozott különböző agyi funkciók – látás, emlékezet, navigáció – számítógépes modellezésével. 2012 óta pedig mesterséges intelligenciára épülő üzleti megoldásokat készít különböző iparágakban aktív partnerek számára.

IVSZ DIGITALK Podcast: Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de eközben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik.

Rendszeresen jelentkezünk távolról rögzített adásokkal és továbbra is minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk.

Hallgassatok ránk!