Algoritmusok és a rend

2020.07.24

IVSZ DIGITALK Podcast

(S02E01)

A DIGITALK aktuális epizódja a mesterséges intelligencia, valamint a big data bűnügyi profilozásban betöltött szerepét, hatékonyságát, esetleges veszélyeit járta körbe. A műsor vendégeit (Ivaskevics Krisztián, Kiss Gy. Máté, Keleti Arthur) az IVSZ MI szakértője, Werschitz Ottó kérdezte arról, hogy hazánkban és a világ többi országában milyen gyakorlatok mellett zajlik ez a tevékenység, de szóba került az is, hogy egy-egy döntési folyamatban hol van/lesz, illetve meddig tarthat a gép és az ember szerepe.

Az IVSZ a kommunikációs csatornáin arra törekszik, hogy minél több hasznos információt, összefüggést, adatot adjon át a digitalizációs és az innovációs ökoszisztémáról. Hogy ez még fókuszáltabban, illetve elmélyültebben történhessen meg, DIGITALK név alatt podcast sorozatot indítottunk.

A mesterséges intelligenciának, az adatok elemzésének, felhasználásának akadnak olyan területei, amelyek kevésbé vannak szem előtt, mégis hatalmas jelentősége van a bűnmegelőzés, vagy a biztonságtechnika terén. A DIGITALK legújabb podcastjában olyan szakemberekkel beszélgettünk, akik szűkebb és tágabb értelemben is meg tudják világítani, hogy mi az a bűnügyi profilozás, milyen jelentősége van ebben a prediktív analitikának, ami egyenesen elvezet olyan felvetésekhez, mely szerint a GDPR valódi védelmet jelent-e, vagy mindössze egy leküzdendő akadálypálya a piac szereplői számára? Kiss Gy. Máté (az Asura Technologies ügyvezetője), Ivaskevics Krisztián (kriminálpszichológus), illetve Keleti Arthur (kibertitok jövőkutató) részvételével zajló beszélgetés talán a legtöbb ellentmondásos és egyben elgondolkodtató kérdést, dilemmát felvonultató podcastunk eddig.

A műsor fő kérdései és témái:

  • Mi az a profilozás és mi a célja? 5:46
  • Milyen változók mentén történik a bűnügyi kockázatelemzés? 17:41
  • GDPR: az innováció robusztus akadálypályája 23:10
  • Meg vagyunk figyelve? Folyamatosan vagy csak néha? 29:05
  • Van egy hatalmas adatbázis, amit önként töltünk évek óta… 35:41
  • De mi az a címkézés? 36:53
  • Ki dönt? A gép vagy az ember? Mi a jövő? 37:59 és 53:48
  • Lesznek, akik az országuk adattörvényei ellen menekülnek más országokba? 43:43
  • Statikus adatokkal lefedhető egy bűncselekmény időbeli folyamata? 48:24
  • Továbbgondolandó kérdés: Kettős mérce, állam vs privát szféra 58:27

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de e közben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik.

A következő hetekben rendszeresen jelentkezünk távolról rögzített adásokkal és továbbra is minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk.

Hallgassatok ránk!