IVSZ DIGITALK Podcast: Dilemmában a digitalizáció? A Social Dilemma nyomába eredünk

2020.11.10

(S02E07)

Év elején azt mondtuk, hogy In Digital We Trust. Azóta sok víz lefolyt a Dunán: a Big Tech cégek kongresszusi meghallgatása, kontaktuskutató appokat övező kérdések, és a nemrég megjelent Social Dilemma c. dokumentumfilm. A technológiában, online terekben rejlő lehetőségek a függőség és a polarizálódás kockázatának árnyékában tűnnek fel. A legújabb podcast adásunk arra vállalkozik, hogy új fényt vessen erre a hihetetlenül sok tényezős, bonyolult egyenletre, illetve hogy segítsen színárnyalatokban látni egy sok indulatot kiváltó, sokszor fekete-fehéren megjelenő témában.

Mit jelent a társas dilemma a befektetőnek, a viselkedésváltoztatás-kutatónak és a mesterséges intelligencia szakértőnek? Milyen üzleti, tervezési és stratégiai dilemmákat von magával az, ha a jelen kihívásaira és a jövő lehetséges forgatókönyveire tekintünk? Társadalmi felelősségünk tudatában hogyan szálazzuk szét a digitalizáció melléktermékeit és az ipar hatásait? Mit kezdjünk ezekkel a melléktermékekkel, és hogyan nézhetne ki a technológia előnyei és hátrányai között kialakuló új, jövőbemutató egyensúly?

Nincsen digitális gazdaság digitális társadalom nélkül. Fontos, hogy az innováció és a digitális szolgáltatások az emberek, a társadalom hosszú távú igényeit szolgálja. Az IVSZ évek óta szem előtt tartja ezt a fajta felelősségvállalást, eseményeinken és tartalmainkban rendszeresen foglalkozunk etikai és digitális bizalmi kérdésekkel. Emellett pedig ebben a témában nyújt segítséget az IVSZ közreműködésével megvalósuló HubIT projekt, amelynek célja, hogy az érintett szervezetek figyelmét felhívja társadalmilag felelős innováció megközelítésre. Mostani adásunk a HubIT támogatásával valósult meg.

Hallgassatok ránk!

A beszélgetés résztvevői:

  • Pistyur Veronika (Bridge Budapest, Oktogon Ventures, Startup Hungary)
  • Dr. Szászi Barnabás (ELTE)
  • Szirtes Gábor (OTT-One Nyrt.)

A podcastról itt olvashatsz részletesebben.