Hatások és ellenhatások a COVID-19 idején

2020.05.29

IVSZ DIGITALK PODCAST

(S01E09)

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt konkrét hatásairól még mindig nagyon nehéz pontos képet alkotni, ezért is nagyon fontosak azok az iparági kutatások, amelyek egy szűkebb területet vizsgálnak. A DIGITALK legfrissebb adásában három szakmai szervezet (IVSZ, Tech Embassy, Design Terminal) vezető szakemberei beszélnek arról, hogy miért és hogyan végezték el a saját kutatásaikat, és ezeknek melyek a legfontosabb következtetései.

Az elmúlt időszakban az eddigi egyik legnagyobb diszruptor, a COVID-19 világjárvány forgatta fel az üzleti világot. Sokan beszéltek már VUCA környezetről korábban is, a változékonyság, a bizonytalanság, a komplexitás és a kétértelműség azonban most burjánzik csak igazán. Hogyan reagálnak a vállalatok erre a megfoghatatlanul fenyegető helyzetre? Milyen aggodalmaik és reményeik vannak, mire van szükségük? Az Design Terminal, az IVSZ és a Tech Embassy sem habozott hallgató fülekkel fordulni a célcsoportjai felé: ebben a beszélgetésben kiderül, hogy milyen elsőkörös reakciókat hallottak és láttak törekvésük, felméréseik nyomán.​

A piaci, gazdasági környezet feltérképezése, aktuális állapotának ismerete rendkívül fontos a megfelelő döntések meghozatalához. Ezért készült el az IVSZ digitális gazdaságot feltérképező kutatása 2019-ben, és ezért is fordult a szövetség az iparág felé, amikor egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány akár a teljes nemzetgazdaságot is képes lehet megingatni. Ezzel párhuzamosan az ország több szakmai szervezete, közössége hasonló módon kutatásokat, felméréseket indított, aminek következtében olyan mennyiségű és minőségű tudás és információ gyűlt össze, amit érdemes bővebben elemezni. A kutatások legfontosabb tapasztalatairól Jónás Lászlóval, a Design Terminal üzletfejlesztési igazgatójával, Both Vilmossal, az IVSZ elnökségi tagjával, illetve Gedai Bencével, a Tech Embassy ügyvezetőjével beszélgettünk.

A kutatások egyik valódi érdeme az, hogy pontosabb és hatékonyabb beavatkozási döntéseket tesznek lehetővé, illetve segítik, hogy felkészülhessünk az újranyitásra, a gazdaság újraindításra. Vendégeinkkel így azt is érintettük, hogy miként lesz elhelyezhető a digitalizáció a járvány csillapodása után, hogy mik lehetnek a legnagyobb hatású és elérésű intézkedések (spolier: a digitális oktatás biztosan), és hogy mennyire lehetünk optimisták vagy pesszimisták a jövőre nézve.

Az IVSZ podcast sorozata szakértői, ugyanakkor szórakoztató beszélgetések formájában mutatja be és teszi érthetővé a digitális gazdaság legfontosabb mozzanatait. A műsor a technológiára, az üzletre, az innovációra és ezek változatos kapcsolatrendszerére koncentrál, de e közben kifejezetten nem IT területekkel és témákkal is foglalkozik.

Az IVSZ a kommunikációs csatornáin arra törekszik, hogy minél több hasznos információt, összefüggést, adatot adjon át a digitalizációs és az innovációs ökoszisztémáról. Hogy ez még fókuszáltabban, illetve elmélyültebben történhessen meg, DIGITALK név alatt podcast sorozatot indítottunk, aminek első részét a koronavírus-járványnak szenteltük, a második a digitális bizalom témakörét járta körbe, a harmadik arról szólt, hogy mit és mennyit ér a gazdaság, ha digitális, a negyedik a digitális (táv)oktatásra történő villámváltás tanulságait összegezte, az ötödik a hazai pénzügyi digitalizáció és a PSD2 fejleményeit tekintette át, a hatodikban a minőségi informatikus fogalmát kutatták a szakértők, a hetedik a digitális marketing aktuális kihívásaival, kérdéseivel foglalkozott, a nyolcadik pedig a digitális kontaktuskutatás legfontosabb kérdéseit boncolgatta.

A következő hetekben rendszeresen jelentkezünk távolról rögzített adásokkal és továbbra is minden podcast epizódhoz a téma vezető szakértőit, valamint olyan cégvezetőket hívunk meg, akik valóban közelről látják, hogy az adott témákban mi és hogyan történik körülöttünk.

Hallgassatok ránk!