Várakozások és vélemények a digitalizációs forrásokról

2022.06.16

A nyár előtti utolsó állomásához érkezett az IVSZ Digitization Leadership Series elnevezésű beszélgetéssorozata, amelynek ezúttal a közvetlen uniós, illetve hazai digitalizációs források adták a témát és az apropót.  

 

A Digitization Leadership Series (DLS) véleményformálással, kommunikációval, érdekérvényesítéssel, összefogással szeretné alakítani a digitális piacot. Tapasztalatunk szerint a nyilvános eseményeken és konferenciákon mellett nem nyílik valós lehetőség arra, hogy a piac meghatározó vállalatai kifejezhessék gondolataikat, hogy éles, szakmai vita folyjon a digitális gazdaság helyzetéről, céljairól és lehetséges irányairól. 

Mindezek fényében az IVSZ egy olyan szűkkörű, szakmai kört mozgósít rendszeresen, amely egy asztalhoz ül és megvitatja a piacot leginkább foglalkoztató kérdéseket. A célunk mindezzel az, hogy egy-egy fókuszpont mentén körbejárjuk azokat a valós, vagy akár vélt problémákat, amelyek a piaci szereplőket foglalkoztatják, eközben beazonosítsuk a lehetséges beavatkozási pontokat, szakmai vitát kezdeményezzünk és hangot adjunk javaslatainknak.  

Az első beszélgetés a „Digitalizációs bizalmi deficit helyreállítása” címet kapta, aminek keretén belül azt beszéltük át, hogy az IT iparág szereplőinek közös felelőssége a szektor iránti ügyfélbizalom növekedése. A beszélgetéssorozat második alkalmával aktív és információkkal teli beszélgetés folyt hazánk DESI helyezéséről, ennek jelentőségéről, valamint arról, hogy milyen módszerekkel, stratégiával és főleg kik tudnának ezen a pozíción javítani. 

A nyári szünet előtti utolsó DLS ülés Magyari Donát felvezető előadásával indult, amely középpontjában az új digitalizációs források EU-s döntésekből és a hazai fejlesztéspolitikai tervezésből leszűrhető képe állt. Az ezt követő szabad beszélgetés során azt vitatták meg külsős szakértők, a Microsoft Magyarország, a Delta Csoport, a T-Systems, illetve az IVSZ szakemberei, hogy mi az EU hozzáállása a digitalizáció kérdéséhez, milyen elvárások érezhetők ezzel kapcsolatban az EU oldaláról, és mindehhez hogyan viszonyulnak a hazai, digitalizációs források és támogatási rendszerek. 

A Digitization Leadership Series ősszel folytatódik, ahol az IT költési stratégiák, illetve kiadási trendek változása lesz a téma, kiegészítve a hagyományos informatika kontra „everyting-as-a-service” informatikai megoldások, trendek szembeállításával.