Online-tér-rendezés EU módra

2023.04.13

A Digital Services Act (DSA) névre hallgató uniós jogszabály a korábbiakhoz képest lényegesen több felelősséget hárít az online platformokra és több jogot ad a felhasználók kezébe. A fokozatosan életbe lépő szabályozás a GDPR-hoz hasonlítható erejű és jelentőségű változásokat eredményez az online felületeket, platformokat üzemeltető vállalkozások, de egyben a felhasználók életében is. Legújabb adásunkban a DSA legfontosabb várható hatásait és jelentőségét beszéltük meg Boza Pállal, a Tremau társalapítójával, COO-jával. 

A biztonságosabb és átláthatóbb online környezet megteremtését célzó szabályrendszer (DSA, azaz a digitális szolgáltatások európai egységes piacáról szóló jogszabálycsomag) fő céljai közé tartozik, hogy a jövőben a platformok is felelősek legyenek a felhasználók által létrehozott tartalmakért, amennyiben nem tesznek megfelelő lépéseket ezen tartalmaknak kezelésére az új jogszabállyal összhangban. Ez a hatalmas területet felölelő, a cégeken túl a felhasználókat is védeni, illetve tájékoztatni kívánó szabályozás több olyan változást hoz magával, amire minden kisebb és nagyobb vállalkozásnak is érdemes készülnie. 

A beszélgetés során a DSA természetének, céljának tisztázása mellett azokra a kérdésekre igyekeztünk választ találni, amelyek elsősorban egy kkv vezetőjének fejében merülhetnek fel a téma kapcsán. Milyen ütemben kerül bevezetésre az új szabályozás, mely szolgáltatókra vonatkozik és miként lehet felkészülni az új kötelezettségekre? Ki és milyen keretek között felügyeli a jogszabály hazai alkalmazását, különböző méretű és hátterű cégeket hogyan érinti a DSA, milyen szankciókra kell és lehet készülni? 

A beszélgetést a SMART konferencián, a DATARENA szekcióban folytatjuk, ahol az adatok, illetve azok szabályozásával kapcsolatos egyéb témákban több előadásra, beszélgetésre is sor kerül majd. Regisztrálj te is az eseményre, találkozz a DIGITALK vendégével, Boza Pállal, és tudj meg még többet az adatok világáról.  

Más applikáción hallgatnád? Kattints ide!

SMART 2023 regisztráció