Művészet volt, van és lesz. De milyen lesz?

2023.04.19

Idei SMART konferenciánk utolsó témája a “Tech és ember a horizonton túl” fantázianevet kapta. Ebben a szekcióban a technológia, a digitalizáció és az innováció közös metszetét keressük olyan peremterületekkel, amik alapvetően nem digitális lábakon állnak. Az eheti adásban a SMART-on is sokat tárgyalt művészet jövőjéről beszélgetünk Balogh Máté Andrással, az Art is Business elnökével. 

“Művészet volt, van és lesz is”hangzik el a vitathatatlanul igaz mondat az adásban. 2023-ban azonban egyre nehezebb megjósolni, hogy hogyan is néz ki ez a jövőkép, és hogy pontosan mi vár a művészetre a technológia exponenciális mértékű és ütemű fejlődése mellett. A mesterséges intelligencia verseket és forgatókönyveket ír, zenét komponál és percek alatt olyan grafikákat és rajzokat generál, amiket egyre nehezebb és nehezebb megkülönböztetni a valódi alkotóművészek munkáitól. Egyre több a kérdés, és egyre kevesebb a válasz. 

Az adásban mi magunk is a lehetetlenre vállalkozunk, ugyanis olyan filozófiai kérdéseket veszünk górcső alá, mint hogy mitől lesz a művészet művészet (vagy a művész művész), mennyiben befolyásolja a művészi alkotás folyamatát a profitszerzés, és hogy lesznek-e mesterséges intelligencia által készített műtárgyak a jövő múzeumaiban.  

Hasonló témákkal az idei SMART-on is foglalkozunk majd április 26-án az Akváriumban. Találkozzunk ott, és változtassuk meg együtt a valóságról kialakított képünket! 

Beszélgetőpartnerek: 

  • Balogh Máté András (Art is Business, elnök) 
  • Tóth Máté (IVSZ, kreatív tartalomgyártó) 

Más applikáción hallgatnád? Kattints ide!

SMART 2023 regisztráció