Pazar megoldás a pazarlás ellen

2023.02.27

Az idei SMART öt fő témával kecsegtet a résztvevők számára, melyek közül kettőt már felvezettünk a DIGITALK keretein belül. Mai adásunkban követjük ezt a mintát, és a fenntarthatóságról beszélgetünk az egyik leginspiratívabb magyar startuppal, a Munch-csal. 

A 2023-as SMART fenntarthatósági szekciója egy szándékosan provokatív fantázianevet kapott: Fenntart vagy elsüllyeszt? Csak úgy, mint a blockchain vagy az NFT, a fenntarthatóság is buzzword minőségbe lépett az elmúlt pár évben, viszont ellentétben az NFT-kkel, a fenntartható(bb) világért való küzdelem egy visszafogottabb hype-görbét járt be, és inkább szól egy fokozatos paradigmaváltásról, mintsem egy hirtelen felkapott ötlet kizsigereléséről.  

Igen, paradigmaváltás, hiszen a ma felnövésben lévő generáció, de akár már a húszas éveik közepén/végén járó fiatal felnőttek is komoly figyelmet szentelnek a fenntarthatóbb életvitelnek, jelentsen az műanyagmentes életet, vegán étrendet vagy az ökológiai lábnyomuk tudatos csökkentését. Ezen alapvetések mentén az ételpazarlás is egy komoly probléma, hiszen a témában készült legtöbb statisztikai adat szerint a globálisan termelt élelmiszerek közel egyharmada valamilyen formában a kukában végzi.  

A DIGITALK mai adásában Wettstein Alberttel, a hazai ételmentő alkalmazás, a Munch egyik alapítójával beszélgettünk a cég alakulásáról, a fenntarthatóság társadalmi és üzleti oldaláról, arról, hogy mennyire reális cél a mai világban a fenntarthatóságért való küzdelem, és hogy könnyebb-e berántani egy mai fiatalt egy olyan cégbe, amely társadalmilag valami hasznosat tesz le az asztalra. 

A témát áprilisban folytatjuk, ugyanis Albert alapítótársa, Zsoldos Botond fog előadni a Munch színeiben a SMART színpadán. Szerezd be jegyed minél hamarabb, és találkozzunk április 26-án az Akváriumban! 

Beszélgetőpartnerek: 

  • Wettstein Albert (Munch, társalapító) 
  • Tóth Máté (IVSZ, tartalmi munkatárs) 

Más applikáción hallgatnád? kattints ide!

SMART 2023 regisztráció