Mit érhet (el) a nő 40 felett a munkaerőpiacon?

2022.11.29

Az IVSZ és a WITH Egyesület meghirdette a 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén című pályázatát, amely segítségével azokat a nőket szeretnénk fókuszba helyezni, akik példaképek szakterületükön. E kezdeményezés adta az apropót arra, hogy beszélgessünk a nők elismertségéről, az őket körül lengő sztereotípiákról, illetve ezek lebontásáról. 

A nők munkaerőpiacon, azon belül is az IKT területeken betöltött szerepe, annak fontossága vissza-visszatérő témája az IVSZ kutatásainak, rendezvényeinek, ami nem véletlen, hiszen a céges világot ugyanígy foglalkoztatja ez a rengeteg réteggel bíró és sok ellentmondással tarkított kérdéskör. A DIGITALK legutóbbi adásában ezért olyan szakembereket hívtunk meg, akik emberi és üzleti szempontból képesek megvilágítani, hogy miért van szükség a bevezetőben említett pályázatokra, de az is célunk volt, hogy kicsit leássunk a téma gyökeréig. 

A műsorban Szabó Eszter Judittal (kommunikációs szakember, újságíró, a pszichoforyou.hu alapítója és főszerkesztője), illetve dr. Orbán Anitával (a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért felelős Vezérigazgató-helyettese és az Igazgatótanács alelnöke, a Women in Technology Hungary Association alapító tagja, az IVSZ elnökségi tagja, telekommunikációs tagozatvezetője) természetesen minden aspektust nem tudtuk érinteni, de azokat az alapkérdéseket fel tudtuk tenni, hogy a munkáltatók miért kevésbé nyitottak a nők alkalmazására, milyen sztereotípiák övezik a női munkavállalókat, és hogyan dolgozik az ageizmus akkor, ha valaki 45 éves kor felett szeretne boldogulni, vagy felvételt nyerni egy munkahelyre nőként. 

Anita a Vodafone vezető beosztású szakembereként elsősorban azokat a trendeket, tapasztalatokat hozta be a beszélgetésbe, amelyek a Vodafone hozzáállását, programjait határozzák meg ezen a területen, kiegészítve ezt általános, a digitális szakemberek hiányával összefüggő meglátásokkal. Eszter több érzékletes példát, valamint kutatási eredményt és adatot említett a beszélgetés során, ami mind azt támasztaj alá, hogy sokan, sokat kutatták, elemezték már e kérdést, de még mindig sok megbeszélni és tennivaló van ezen a területen.  

Az egyik például az, hogy találjuk, majd mutassuk meg a hazai digitális szektorban dolgozó olyan női, 40 feletti példaképeket, akik munkakörüktől, beosztásuktól függetlenül sokat tesznek a technológia, a digitalizáció és az informatika, infokommunikációs hírközlés és elektronikai szektor elismertségéért 

A jelöléseket ezen az oldalon lehet leadni, amire még november 30. éjfélig van lehetőség!  

Hallgasd meg a Podcastet te is!