Keressük a 40 év feletti női példaképeket a digitális gazdaság területén

2022.10.18

Az IVSZ és a WITH Egyesület (Women in Technology Hungary) meghirdeti a “40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” című pályázatát.  
Szeretnénk bemutatni és fókuszba helyezni azokat a nőket, akik példaképek a szakterületükön. A pályázattal rávilágítunk arra a mindennapi gyakorlatban fellelhető sztereotípiára, amellyel az ágazatban dolgozó nők munkájuk során találkozhatnak, így a „nőknek való” és „nem nőknek való” szakmák megjelölésre, valamint a 40 év
feletti női munkavállalók kor alapú megítélésére.   

A csillapíthatatlan munkaerőhiány folyamatosan megnehezíti a vállalkozások rendszerszintű működését, ezért is kiemelten fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet azokra a munkavállalókra, akikben hatalmas potenciál van, de a bennük rejlő lehetőségeket csak ritkán használjuk ki. Az IVSZ több kutatást végzett annak érdekében, hogy a nőkkel, valamint az 50 év felettiekkel egyaránt számoljanak a digitális ökoszisztémában működő vállalkozások. 

E törekvésünket erősíti az a pályázat is, amit a magyarországi digitális gazdaságban, az informatika, infokommunikáció, hírközlés és elektronikai (IKT) szektorban, valamint a technológiai iparágak, továbbá a digitalizálódó vállalatok körében hirdetünk meg a WiITH Egyesülettel együttműködve. Várunk minden olyan nőt, aki „csak a háttérben” teszi dolgát, nap mint nap dolgozik a digitalizációért és befolyással van a gazdaság mindennapi életére és közvetlen környezetére.  

A pályázati felhívás célja 

Olyan gazdasági társaságokat, szervezeteket keresünk, akik innovatív és nyitott gondolkodásúak, büszkék a női alkalmazottjaik, vagy a vállalkozóként körükben dolgozó nők teljesítményére, valamint szívesen mutatnának a női munkavállalóikon keresztül példát a szervezeti diverzitásra.  

A pályázaton keresztül példaképeket mutatunk a gazdaság szereplőinek és a jövő generációjának arra, hogy a női munkavállalók jelentősen hozzájárulnak munkájukkal a vállalatuk, a technológia és az IKT szektor, végső soron pedig a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez.  

További célkitűzésünk, hogy láthatóvá tegyük azokat a 40 év feletti nőket, akikre méltán lehetünk büszkék, munkájuk és jelenlétük a hazai digitális gazdaság motorja. Szeretnénk előre mozdítani és növelni a női munkavállalók és női vezetők számát a digitális gazdaságban technológiai (IKT) területen. 

Szeretnénk felhívni a figyelmét a munkáltatóknak arra, hogy a 40-50 év felettiek, vagyis az X generáció tagjai magas szakmai tudással, évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal tudnak hozzájárulni a vállalat életéhez és értékéhez. 

A pályázat célcsoportja 

Jelölni egy közösség tud: ez lehet szakmai szervezet, gazdasági társaság, kormányzati hivatal, civil szervezet, oktatási intézmény. Egy szervezet több pályázatot is benyújthat. 

Az elismerésre jelölni lehet minden olyan, 40. életévét betöltő nőt, aki a következő kritériumoknak megfelel: 

  • Technológiai és digitális (IT) munkakörben kiemelkedő eredményeket ért el. (pl. STEM területen kiemelkedő teljesítmény, tech cég fejlesztője, vezetője stb.).
  • Különösen informatika, távközlés, technológia területén, IT/digitális munkakörben és az IKT szektorban – beleértve a kormányzati, állami vállalatokat, nonprofit szervezeteket – ért el kiemelkedő teljesítményt, beosztástól függetlenül (ez lehet pl. innovációs terület vagy egy digitalizációs projekt bevezetése stb.)
  • Mindennapi munkája során sokat tesz a technológia, a digitalizáció és az informatika, infokommunikációs hírközlés és elektronikai szektor elismertségéért. Ebbe a kategóriába várunk minden olyan nőt munkakörtől, beosztásól függetlenül, akik meghatározó szereplői a digitális gazdaságnak. Ez a kategória nyitott akár a pedagógusok, egyetemi oktatók, HR vezetők, jogi képviselő, civil szektor felé.  

A jelölés/pályázat menete 

A pályázatokat 2022. november 30–ig lehet benyújtani a jelölési űrlapon keresztül, amelyben szükséges részletesen bemutatni a jelöltet és megindokolni a jelölését 

A kiíró szervezetek nem ellenőrzik a jelöltek életkorát.  

Kérjük a jelölő szervezet vegye figyelembe a díj értékét és annak társadalmi presztízsét.  

A kiírók nem felelnek a pályázók vagy a nyertesek által bármely harmadik személynek a projekttel összefüggésben okozott kárért, illetve harmadik személlyel szemben elkövetett jogsértésekért. 

A kiírók nem térítik meg a jelöléssel összefüggésben felmerült költségeit a jelölő szervezetnek.  

Minden jelölő szervezetet biztatunk arra, hogy kérdéseikkel, problémáikkal keressék meg a közreműködők valamelyikét, vegyék igénybe az e-mailes, telefonos konzultáció lehetőségét! (Ugyanakkor a kész pályázatok előzetes elolvasására és véleményezésére a közreműködők munkatársai nem vállalkoznak, ez az értékelők feladata.) 

Konzultációért kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Kudari Nóra: kudari.nora@ivsz.hu Tel: +36703922045 

Az elbírálás folyamata és eredményhirdetés 

A jelöltek elismeréséről Bíráló Bizottság dönt, mely összetételénél figyelünk a diverzitásra, így a bizottság tagjai között megjelennek: nők, férfiak, különböző generációk, munkakörök és beosztások, a munkaerőpiacon megjelenő gazdasági társaságok, valamint a versenyszféra, a kormányzat és az oktatás szakmai érdekképviseletei. 

A zsűrinek jogában áll a pályázatok minőségének függvényében egyéb díjat is odaítélni.
 

A díjátadás tervezett időpontja: 2023. január.  

Pályázati adatlap

Díjra Jelölt személy

Pl.: +36203004000




A pályázó adatai (szervezet esetén)

Pl.: +36203004000
Max. 500 karakter.

A jelölt bemutatása

Max. 1000 karakterben kérem itt mutassa be miért gondolják példaképnek a jelöltet
Max. 1000 karakter
Max. 500 karakter. (pl. szemléletváltás, civil kezdeményezés, oktatás, társadalmi innováció, stb.)