Új lendületet vett a Digital Skills and Jobs Coalition

2022.07.12

Továbbra is sürgető és komoly feladat az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon is a digitális szakemberek számának növelése, és az állampolgárok digitális ismereteinek fejlesztése. Kiáltványunkban is kiemelten foglalkozunk a témával, közös gondolkodásra, összefogásra késztetve a digitális szakmát, a gazdaság szereplőit, a politikai döntéshozókat, és a teljes magyar közvéleményt. 

Az Európai Unió megalakította a Digital Skills and Jobs Coalition -t 2016. december 1-jén, amelynek hazai szervezéséért és koordinálásért az IVSZ a felelős. Létrejötte Neelie Kroes Európai Bizottsági biztos nevéhez köthető, és alapvető célja az volt, hogy a munkaerőpiac fejlesztéséért uniós és helyi szinteken is létrejöjjön egy folyamatos párbeszéd, így határozott lépésekre ösztönözze az állami és piaci szereplőket, illetve az oktatási és szakmai szervezeteket. 

A kezdeményezés most újabb lendületet kapott az Európai Bizottság támogatásának köszönhetően. Ennek célja, hogy a munkaerőpiacon tapasztalható digitális készségszakadék csökkentése érdekében összefogja az érintett nemzeti szereplőket és közösen gondolkozva, szükséges lépéseket megfogalmazva és megvalósítva a programban résztvevők tegyenek a helyzet javítása érdekében az adott országokban. 

 2022. július 7-én Brüsszelben találkoztak a kezdeményezés uniós résztvevői – így az IVSZ képviselői is -, hogy egy workshop keretében együtt dolgozzanak a jelenlegi legfontosabb feladatok megfogalmazásán, értelmezésükön, majd a jövőbeli megoldásukon. A jó gyakorlatok megosztása révén hatékonyabb együttműködés alakulhat ki a digitális készségfejlesztésben érintett nemzeti szervezetek között.

 Pár hét múlva Magyarországon is elérhetővé válik az az információs portál, amely magyar nyelven kínál majd hasznos és aktuális információkat a digitális készségek fejlesztése iránt érdeklődők számára. Az oldal hozzáférést ad az aktuális képzésekkel összefüggő információkhoz, a nemzeti és nemzetközi stratégiák részleteihez, továbbá a releváns rendezvények, illetve a digitális készségekkel kapcsolatos kutatásokról, finanszírozási lehetőségekről szóló tartalmakat közöl. 

Fabrizia Benini, a Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóságának igazgató helyettese brüsszeli köszöntőjében elmondta, hogy míg az unió állampolgárainak 85%-a használja az internetet, mindössze 54%-uk rendelkezik a digitális alapkompetenciákkal, amely elég elenyésző szám. 

Jakub Kajtman, a koalíciók működéséért felelős DG CNECT bizottsági tisztviselő az elmúlt 2 év munkáját értékelve hangsúlyozta, hogy a program nagyra törő tervei mára egyre több uniós állampolgár számára valósan elérhetővé tartalmat jelentenek. A már létrejött és működő portálok segítik az egyének eligazodását a digitális képzési lehetőségek tekintetében.  

A digitális készségszakadék csökkentésére jelenleg különféle RRF programok, a Digitális Európa Program és számos további Erasmus+ kezdeményezés is áll rendelkezésre, amelyeket várhatóan hazai forrásokból megvalósuló projektek egészítenek ki, és tesznek teljesebbé – hangzott el a találkozón.