Kedvezményes üreshordozó-díj IVSZ tagok számára

2022.02.04

Az Artisjus és az IVSZ 2022-re vonatkozó megállapodása szerint a mobilok tárhelye után kiszabott üreshordozó tarifából tagjaink 25 százalékos kedvezményben részesülnek. A tárgyalások folytatódnak, aminek várható következménye a PC-kre eső jogdíjak mérséklése 2023-ban.

Kedvezményes üreshordozó-díj IVSZ tagok számára

Az üreshordozó-díj egy olyan jogdíjátalány, amit a hazai (és nemzetközi) jogkezelők a magáncélú másolásra alkalmas adathordozókra vetnek ki. A gyakorlat mögött az a mára már jelentősen elavult elgondolás áll, mely szerint a magáncélra történő zenei, vagy videóállományok másolása következtében a szerzői jogdíjra jogosultak jelentős jogdíjkiesést könyvelnek el, hiszen a felhasználók által a készülékeiken tárolt tartalmak jogszerűsége nehezen, vagy egyáltalán nem ellenőrizhető.

Az IVSZ Szerzői és Médiajogi Munkacsoportja évek óta tárgyal ezügyben a hazai jogkezelőkkel és hivatalokkal, hiszen a szövetség álláspontja szerint a rohamosan terjedő és hazánkban is jelentős előfizetői bázissal bíró digitális, valamint streaming audió és videó szolgáltatók fényében a meglehetősen magas jogdíjak kifogásolhatóak és megkérdőjelezhetőek. Az egyeztetések első alkalommal 2017-ben jártak sikerrel, aminek azóta minden évben jelentős díjkedvezmény a következménye.

Az IVSZ és az Artisjus között megszületett, 2022-re vonatkozó megállapodása ebben az évben 25%-os kedvezményt biztosít az „Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefon készülékekbe integrált tárolóegységek” jogdíjából, ami minden olyan IVSZ tagra vonatkozik, amely mobilkészülékeket gyárt, vagy forgalmaz. Ez egy úgynevezett „ernyő” megállapodás, ami azt jelenti, hogy a konkrét kedvezményeket az érintett vállalatoknak maguknak kell letárgyalniuk, amit az IVSZ munkacsoportjának kitartó egyeztetése és lobbitevékenysége tett lehetővé.

Csömör Magdolna, a Szerzői és Médiajogi Munkacsoport vezetője kiemelte, hogy mindez komoly eredmény, de az talán még fontosabb mozzanat és egy szélesebb tagi kört érintő mozzanat, hogy a jogkezelő ebben az évben nem változtatott az egyéb tarifákon sem. Az Artisjus ugyanis a Munkacsoport érvei nyomán, a pandémia kedvezőtlen hatásait elismerve, valamint a közös teherviselés jegyében a 2022-re vonatkozó díjait nem növelte, sőt, azokba az infláció hatását sem foglalta bele.

A sikeres tárgyalások nyomán az IVSZ egy másik jelentős termékkör, a PC-k, nyomtatók, fénymásolók gyártóit és forgalmazóit érintő tarifák kapcsán is megbeszéléseket kezdeményez az Artisjus szakembereivel annak érdekében, hogy az IVSZ ezen termékek kapcsán érintett tagjai is élhető jogdíjjal számolhassanak. Mivel a jogdíjakat a naptári évek végével állapítják meg a jogkezelők, valamint a hivatalos szervek, így a szóban forgó területen 2023-ra várható a jogdíjak enyhülése.