Jelentős kedvezmény az üreshordozók jogdíjaira

2018.01.18

Komoly sikerként könyvelhetjük el a 2017 végén az Artisjus-szal megkötött, az üreshordozó jogdíjakon belül a mobil telefonok tárhelyeit érintő kedvezményről szóló megállapodást.

Jelentős kedvezmény az üreshordozók jogdíjaira

Az üres hordozó díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, amely a szabad felhasználásnak minősülő magáncélú másolások szerzői jogi jogosultakat megillető ellentételezéseként szolgál.

Évek óta heves szakmai vita folyik arról a kérdésről a felek között, hogy vajon milyen arányban használják jogdíjköteles anyagok tárolására az egyes eszközöket. Ebből az egyik legvitatottabb kérdés a mobiltelefonokat terhelő jogdíjak ügye. Az IVSZ álláspontja szerint a streaming audio és videó szolgáltatások terjedésével egyre kevésbé tartható az az álláspont, hogy az üreshordozók után a digitális szolgáltatások és a jogszerű felhasználások terjedését akadályozó mértékű, aránytalanul magas jogdíjat kelljen fizetni.

Az elmúlt évben az IVSZ Digitális Jogi Munkacsoportja az infokommunikációs eszközöket forgalmazó vállalatok – gyártók és hírközlési szolgáltatók –  képviseletében több alkalommal egyeztetett a jogkezelővel és a hatósággal, s a hosszas tárgyalásokat és lobbimunkát végül siker koronázta.

Az Artisjus és az IVSZ megállapodása értelmében az üreshordozó díj jogosultjait képviselő közös jogkezelő szervezetek “Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefon készülékekbe integrált tárolóegységek” díjakra 2018-ban 33%, 2019-ben és 2020-ban pedig 37% kedvezményt adnak, aminek összege várhatóan mintegy félmilliárd forint lesz. 

Bízunk benne, hogy a mobiltelefonok üreshordozó díja tekintetében elért komoly kedvezmény azt is példázza, hogy a hazai jogkezelői piac lépést kíván tartani a digitális világ fejlődésével.