Elindult az MI Kihívás

2020.12.02

December elsejével kezdetét vette az MI Kihívás, amelynek célja a mesterséges intelligencia széles körű társadalmi megismertetése. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Digitális Jólét Program keretében működő Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció közös kezdeményezéseként létrejövő program részeként elkészült egy hazai fejlesztésű alapozó online kurzus, amely során mintegy százezer ember szerezhet általános ismereteket a technológiáról.

Elindult az MI Kihívás 2020

A kormány célja, hogy a Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájában foglaltaknak megfelelően a társadalomhoz közelebb hozza a mesterséges intelligenciát és felkészítse az alkalmazására, amelynek egyik legfontosabb eleme az MI Kihívás.

A kampány célja, hogy 2021 végéig egymillióan átfogó képet kapjanak a technológiában rejlő lehetőségekről, és közülük százezren megismerjék a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Az ELTE szakemberei által kidolgozott ingyenes online kurzus – „Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába” – a laikus érdeklődők és az üzleti szféra képviselői számára is kiindulási alapként szolgál ahhoz, hogy általános információkat szerezzenek a technológiáról.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára az MI Koalíció IV. Plenáris ülésén kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások széles körű elterjedése óriási gazdasági hasznot jelent, mivel javítja a termelékenységet, és jelentős mennyiségben teremt nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket. Ezzel együtt felmerül az igény az új feladatok elvégzésére képes, jól képzett munkaerő iránt. Ez a kurzus az első lépcsőfok a változásokra való felkészüléshez.

A képzést bárki elvégezheti, és folyamatosan elérhető az érdeklődők számára. A kurzus tartalmát a fejlesztők a folyamatosan fejlődő technológiához fogják igazítani, ezáltal biztosítva azt, hogy az elsajátítható ismeretek mindig aktuálisak, naprakészek legyenek. Elvégzését követően a résztvevők számára további tematikus modulok lesznek elérhetők 2021 első felétől, így a program teljes tanulási utat kínál és biztosítja a lehetőséget a további fejlődésre.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke elmondta, hogy egy igazi bevezető kurzusról van szó, amely az alapfogalmak és az etikai kérdések tárgyalása mellett számos felhasználási eset bemutatásával világít rá a technológia által kínált gyakorlati előnyökre. Az elnök szerint a megszerzett tudás új szemléletmódot hoz, ami a vállalkozások számára kézzelfogható versenyelőnnyé nőheti ki magát.

Az MI Kihívásról további információkat az AI Hungary oldalán találsz.