Az unikornisok nyomában – tündérmese vagy lehetőség?

2020.11.10

A kelet-közép-európai régió az elmúlt években a startup világ figyelemre méltó szereplőjévé nőtte ki magát, ahol Magyarország, illetve Budapest meghatározó regionális központtá vált. A startup ökoszisztéma mára annak a dinamikusan erősödő digitális gazdaságnak a szerves része, amely az elmúlt évben a GDP 21%-ához járult hozzá. Ezért az IVSZ-nek kiemelt szerepe van és lesz abban, hogy a régiós és hazai startupok együttesen egy támogató, innovatív környezetben működhessenek.

Az unikornisok nyomában – tündérmese vagy lehetőség?

Vinnai Balázs szerint az innovációs hubok globális súlyponti átrendeződése Magyarország számára hatalmas kiugrási lehetőséget jelent és ügyes regionális kooperációval esetén számtalan „unikornis”, azaz befutott innovatív startup kifejlődését prognosztizálta. A hazai ötletek és szakemberek már most utat találtak maguknak és sikerre törnek, elég csak a Bitrise, az AIMotive, vagy a Talk-A-Bot sztorijára gondolni. Az IVSZ elnöke a nemzetközi startup szakértőket és előadókat felvonultató Untold Stories konferencián körvonalazta a digitális gazdaság jövőjével kapcsolatos vízióját és a Szövetség ebben betöltött szerepét.

A pesszimista üzleti jós csak legyint, hogy az unikornisok a tündérmesékben léteznek. Vinnai Balázs azonban arra mutatott rá, hogy a mesék, népmesék világa igazából nem esik messze a valóságtól: évszázadok alatt formálódott meséink és a bennük szereplő lények valós, kézzelfogható igazságokat, bölcsességeket és életút-pályákat mutatnak meg.

A mesék három legfontosabb összetevője a körülötte lévőktől eltérően gondolkodó, bátor hős, a rá folyamatosan záporozó, változatos kihívások, illetve a különböző segítő szereplők, akiknek a támogatását a hős elfogadja, kamatoztatja.

A hős tulajdonságaiból elsőre nem látszik, hogy viheti valamire: szegénységből érkezik vagy gyengébb, mint a társai, ám eszes és ötletektől gazdag. Így indul el, és próbatételekkel tűzdelt útja során formálódik karaktere azzá, aki aztán képes lesz a jutalmát elnyerni. Ez azonban nem lehetséges az együttműködés és a segítség elfogadása nélkül, a támogató közeg nélkül.

Az IVSZ szerepe éppen az, hogy ezeket a valóságba vezető meseelemeket felépítse az ökoszisztéma számára.

 

A Szövetség elnöke szerint az IVSZ-nek hármas szerepe van abban, hogy együttműködésben közép-kelet-európai régió többi szereplőjével felvirágoztassuk a regionális startup-ökoszisztémát:

Edukáció – Támogatnia kell az oktatást annak minden szintjén, edukálnia kell az ökoszisztéma minden szereplőjét, hogy legyen elég hős és segítő, valamint azt is tudják, merre kell haladni az úton.

Innováció – Magának is segítenie kell a hősöket, hogy az eléjük gördülő akadályokat innovatív megoldások segítségével küzdhessék le.

Támogatói közeg – Megteremteni a hidakat és azt a támogatói ökoszisztémát, amely révén a szereplők könnyen egymásra találnak és fáradhatatlan munkával elérhetik a jutalmat.

Vinnai Balázs szerint az unikornisok és a régiós sikerek ugyanis nem máról holnapra születnek meg, egy jó ötlet önmagában még nem eredményez üzleti csodákat. A sikerhez egy olyan innovatív, megfelelően szabályozott, egymást segítő és inspiratív környezetre van szükség, ami lehetővé teszi az ötleteket unikornis formába való átalakulását. Az IVSZ ebben a folyamatban irányt és példát mutat, segítséget nyújt, illetve egy olyan híd szerepet tölt be, ami a régiós startup sikerek záloga lehet.