Az IVSZ és a magyar digitalizáció képviselete: újabb időszak a DIGITALEUROPE életében

2020.06.29

A DIGITALEUROPE munkájában új időszak köszönt be, miután a június 17-ei közgyűlésen új vezető tisztségviselőket választottak. Az új szervezeti felállás az IVSZ és más hasonló testvérszervezetek munkájának jogosultságát, szakmaiságát is tükrözi: a TechUK ügyvezetője mellett az IVSZ-t Mátrai Gábor képviselheti újabb két évig az DE igazgatósági tagjaként.

Az IVSZ és a magyar digitalizáció képviselete: újabb időszak a DigitalEurope életében

A DIGITALEUROPE 2020. június 17-én online megtartott közgyűlése keretében új vezető tisztségviselőket választott további működéséhez. Az elnöki pozíciót ettől kezdve Hilary Mine (Nokia) tölti be. A szervezet első női elnöke nyilatkozatában reflektált a digitális iparág járvány nyomán kialakult különleges helyzetére is:

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy a digitális technológia mennyire elengedhetetlen szerepet játszik az európai társadalom életében. Feladatunk, hogy Brüsszelben és Európa-szerte képviseljük érdekeiket, fontosabb, mint valaha.

Összesen 12 tagot választottak meg, illetve újra az igazgatóságban, köztük újraválasztásra került a szervezet alelnöke, Julian David is, aki az IVSZ angol testvérszervezetét, a TechUK-t képviseli a DE munkájában.

Az IVSZ sokéves munkájának nagy elismerése, hogy Mátrai Gábor elnökségi tagunkat újabb két évre a DE Igazgatósági tagjává választották, ahol egyben betölti az Elnök és Alelnök munkáját közvetlenül támogató Ops Committe tagságát is. Megtiszteltetés és komoly felelősség, hogy a DE szakmai munkáját támogathatjuk a következő időszakban is.

A DE igen aktív hónapokat tudhat maga mögött, számos értékes szakmai anyag elkészítésével támogatta az európai digitális transzformáció gyorsítását. Év elején a digitális transzformáció fókuszterületeit tartalmazó javaslatot adott ki, amely az egy éve megjelent „Erősebb Digitális Európa” (Stronger Digital Europe) manifesztóra építve az EU iparstratégiája számára fogalmaz meg szabályozási ajánlásokat a következő öt évre. Nemrégiben pedig szakmai hozzászólást adott közre az Európai Bizottság mesterséges intelligencia fejlesztésére irányuló fehér könyvéről.

A DE emellett javaslatokkal támogatta a Thierry Breton és Margrethe Vestanger munkáját is, különös tekintettel a COVID-19 járvány utáni gazdasági újraindítás témakörében. Ezen kívül Charles Michel-el az Európai Bizottság elnökével folytatott egyeztetéseket az EU 2021-2027 költségvetéséről annak érdekében, hogy a digitalizáció és annak finanszírozása, forrásai kiemelten és nagyobb összeggel jelenjenek meg az elkövetkezendő tervezés során. Ebben a munkában az IVSZ szintén aktívan vett részt és több javaslatot is megfogalmazott főként a digitális oktatás és a KKV-k támogatása területén.

A DIGITALEUROPE a digitális technológia iparágát képviselő európai szervezet, amely 74 nagy technológiai vállalatot és 40 nemzeti kereskedelmi szervezetet (társulást?) tömörít tagjai között. Küldetése, hogy az iparág megfelelő súllyal képviseletet nyerjen az EU-s szintű szabályozások tervezésének és megvalósításának folyamatában, és számos, a digitális gazdaság szabályozási környeztének különböző aspektuaira (környezeti, kereskedelmi, technikai) fókuszáló munkacsoportja működik. A Brüsszeli székhelyű szervezet több mint 35.000 vállalatot képvisel.