A koronavírus egy éve: digitális retro

2021.03.19

A koronavírus miatt elrendelt első hazai korlátozások óta eltelt egy év. Az események gyorsított felvételként pörögtek le előttünk, a COVID-19 hatásai pedig mélyebbek és áthatóbbak, mint bármilyen gazdasági, vagy természeti körülményé az utóbbi évtizedekben – mindennek a jövőre gyakorolt hatásairól nem is beszélve.

 Az IVSZ csapata a karantén időszak első napjaiban szinte azonnal egy kutatásba kezdett, ami segített megérteni, illetve felderíteni az éppen zajló folyamatokat, valamint a járvány gazdaságra gyakorolt hatásait. Az ezt követő hónapok (egészen a mai napig) igazolták mindazt, amit az eredmények az első pillanatokban sejtettek: a koronavírus rengeteg negatív hatása mellett extrém módon felpörgette a digitális gazdaság bizonyos területeit, átrajzolt nem egy szakmát és szektort, gyökeresen változtatta meg a munkához, tanuláshoz való viszonyunkat.

Szinte felsorolhatatlan tényező és mutató ugrott meg, változott az elmúlt egy évben, ezért a következő összeállításban igyekeztünk felvillantani ezekből néhányat.

A fenti számok, történések egy kényszerű és sajnálatos körülmény lenyomatai, mégis rengeteg lehetőséget tartogatnak. A mögöttünk lévő 12 hónap bebizonyította, hogy egy technológia által vezérelt világ (ország, gazdaság) sokkal könnyebben veszi az akadályokat, vagy állja az ütéseket. Nehéz megjósolni, hogy hol végződik a következő év, de az biztos, hogy a technológia terjedését mindenáron segíteni, támogatni kell, mivel ez az a fejlődési pálya, ami egy válságálló és versenyképes világ felé visz.