The labour market of tomorrow / A holnap munkaerőpiaca

2023.07.06

Két hónapja tartottuk a SMART konferenciát Budapesten, és bár a rendezvénynek vége, a szlogenjébe fűzött valóság továbbra is rendíthetetlenül változik. Mai podcast adásunkban a SMART keynote előadójával, Nancy Rademakerrel beszélgettünk arról, hogy honnan ered az a sok félelem és ellenállás, ami a változások miatt ér minket, és hogy milyen skillek kellenek ahhoz, hogy mindezt túlélve a holnap munkaerőpiacán is boldogulni tudjunk. 

Scroll down for the English version!  

Nancy egészen Belgiumból érkezett áprilisban a SMART színpadára, hogy nyitó előadásával megalapozzon egy egész napot, ami a változó valóságunk megértésének szellemében zajlik. A SMART sikeresen lement, az előadása zseniális volt, az exponenciális sebességű változás pedig azóta is velünk van. Ma újra leültünk beszélni, immár ki-ki saját otthonában. 

Fél óra kevés idő arra, hogy részletesen beszéljen az ember egy ekkora volumenű jelenségről, így úgy döntöttünk, hogy főleg a munkaerőpiaccal foglalkozunk az adásban. Az egyetemről frissen kikerülő Z generáció életét alapjaiban diszruptálta a mesterséges intelligencia térnyerése, és napi szinten látnak napvilágot olyan “jóslatok”, amik az eltűnő vagy teljesen átalakuló szakmákat veszik górcső alá. Kiváncsiak voltunk arra, hogy Nancy szerint mik azok a skillek vagy mindsetek, amik a jövőben AI-biztosak lesznek – már ha ez egyáltalán megjósolható jelenleg. 

English version: 

Nancy came all the way from Belgium to the SMART stage in April to kick off a day of discussions on understanding our changing realities. SMART was a success, her performance was brilliant, and the exponential speed of change has been with us ever since. Today we sat down to talk again, now each in our own homes.   

Half an hour is not enough time to talk in detail about a phenomenon of this magnitude, so we decided to focus on the labour market. The lives of Generation Z fresh out of university have been fundamentally disrupted by the rise of artificial intelligence, and ‘predictions’ of disappearing or completely transforming professions are appearing on a daily basis. We were curious to know what Nancy thinks are the skills or mindsets that will be AI-proof in the future – if indeed it can be predicted at the moment.